Obec investovala miliony do hotelu. Teď řeší, co se ztrátovým podnikem dál

Události ČT: Obec řeší, co se ztrátovým hotelem (zdroj: ČT24)

Nevýnosné podnikání na bedrech malých obcí zatěžuje obecní rozpočty. Ty často dotují služby, které soukromník kvůli ztrátě zrušil – obchody s potravinami nebo ordinace lékařů. A jen malých obchodů loni z českých vesnic zmizelo na 500. S podobnou zátěží se potýkají i v Trojanovicích na Novojičínsku. Tam obec investovala přes 15 milionů korun do hotelu a teď řeší, co s ním dál.

Podnikání nikoliv jako výnosný byznys, ale jako ztrátový „vedlejšák“ pro obec a její vedení – taková je realita v Trojanovicích na Novojičínsku. Vedle běžné správní a úřední činnosti tam chtěli provozovat hotel s restaurací.

Do koupě a oprav obec investovala přes patnáct milionů korun. Teď jsou ale ve ztrátě, hodlají s podnikáním skončit a hledají někoho, kdo by hotel převzal.

Podle Pavla Reka, který v hotelu Rekovice obsluhuje, jsou nejčastější klientelou svatebčané. Naopak na místních provoz podniku podle jeho slov nestojí. Jenže ani svatebčané obci nezajistí tolik financí, aby podnik vydělával.

Obec pozemky a budovy koupila před šesti lety od novojičínského spotřebního družstva. Do opraveného hotelu a restaurace chtěla přilákat turisty.

„Vložili jsme do toho 16 milionů korun, včetně koupě nemovitostí, pozemků. Nevrátilo se nám nic,“ přiznal starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy).

Podle opozičních zastupitelů jsou ztráty kolem tří milionů ročně. Celý nápad podnik provozovat byl podle nich nesmyslný. Vedení obce přiznává, že provoz není jednoduchý – nikdo na něj přes další povinnosti nemá čas.

Za pronájem chce obec minimálně 60 tisíc korun měsíčně. Na nabídku se zatím nikdo neozval.

Podle Svazu měst a obcí samosprávy nejčastěji prodělají v situacích, kdy dotují potřebné služby pro obyvatele. Typickým příkladem jsou malé obchody. Nejčastěji končí nezávislí provozovatelé, někdy ale podlehnou i podnikatelé zapojení do některé z maloobchodních sítí. Vyplývá to z údajů Asociace českého tradičního obchodu, která však nesleduje případy, kdy některé z uzavřených provozoven obnoví noví majitelé.

Sdružení místních samospráv prosazuje přeměnu venkovských prodejen v komunitní centra. „V prostoru pak může být pro obyvatelé více aktivit, například malá kavárna nebo výčep. Spojené provozy navíc mají větší šanci na fungování bez dotací. Podobným způsobem to funguje třeba v Rakousku,“ podotkl Tomáš Chmela ze Sdružení místních samospráv.