U Prahy hoří les na skále. Hasiči nasadili vrtulník, k požáru museli i slaňovat

Mezi Libčicemi nad Vltavou a Úholičkami severně od Prahy hoří les a křoví v těžko přístupném terénu. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, s plameny bojovalo 14 jednotek a zasahoval i vrtulník. Oheň dostali hasiči pod kontrolu po pěti hodinách, dohašovat jej ale budou zřejmě až do soboty. Kvůli požáru i padajícím kamenům nejezdily celé odpoledne vlaky mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, dálkové vlaky jely odklonem a nabíraly zpoždění.

„Hoří lesní porost, hrabanka a tráva v nepřístupném terénu na úpatí skály, která vede přibližně sto metrů k železniční vlečce. Museli jsme proto povolat dvě lezecké skupiny,“ řekl ČT velitel zásahu Martin Vondra. Hasiči poté museli s menšími hadicemi k požáru v náročném terénu slaňovat.

Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody hořelo na ploše zhruba 500 krát 100 metrů, požár se dál již nešíří. „Nikdo není ohrožen. Pro hasiče je to obtížné, musíme tam dovážet vodu. Naštěstí je tam Vltava, kde si vrtulník může brát vodu,“ popsal Svoboda.

O požáru se hasiči dozvěděli v poledne. Po půl páté odpoledne jej dostali pod kontrolu, o hodinu později odletěl i vrtulník. Kvůli počtu zasahujících hasičů ale zůstal v platnosti třetí stupeň poplachu. Práce budou pokračovat až do setmění, přes noc je chtějí hasiči utlumit a pokračovat v sobotu ráno. 

Mezi Prahou a Kralupy jely jen autobusy

Při požáru se také uvolnily kameny ze skály a popadaly na trať, která proto byla zhruba šest hodin zcela uzavřena, stejně jako nedaleká cyklostezka. Dálkové vlaky jely z Prahy na Děčín odklonem přes Lysou nad Labem a Mělník do stanice Ústí nad Labem západ, nabíraly tak více než hodinové zpoždění.

Osobní vlaky (linka S4) a rychlíky (linky R20 a R44) mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou nejezdily vůbec. Náhradní dopravu zajišťovaly autobusy s velmi omezenou kapacitou a pouze z Kralup do Prahy-Holešovic, dál do centra museli cestující využít metro nebo tramvaje. Ostatní železniční stanice a zastávky v uzavřeném úseku zůstaly bez obsluhy, z Holešovic se lidé vlakem dostali nejdál do Roztok. 

Požárů je dvakrát víc než obvykle

Středočeští hasiči ve čtvrtek hasili přes dvacet požárů trávy nebo lesa. Nejvíce událostí dostali nahlášeno odpoledne, hašení často komplikoval špatně přístupný terén a mnohdy také vítr. U čtyř požárů hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. 

Hasiči už v předchozích dnech upozorňovali, že duben je na požáry v přírodním prostředí extrémní. Do 17. dubna jich zaznamenali 736. „Počínaje posledním březnovým víkendem se hasiči při hašení lesů, luk, travních porostů a biologického odpadu, nezastavili,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Podle ní do 17. dubna hasiči celkově zasahovali téměř u 1700 požárů. Průměrně tak denně vyjeli k 98 požárům, což je dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Za nárůstem stojí právě navýšení počtu požárů v přírodním prostředí, dodala.