Stopy vojsk Římské říše sahají až k Mušovu. Co tam po sobě Římané zanechali, ukáže nové archeologické centrum

Nedaleko Pasohlávek na Mikulovsku vznikne nové archeologické centrum, které bude připomínat Římany sídlící pod Pálavou. Projekt s názvem Mušov: Brána do Římské říše zhruba za patnáct milionů korun by měl být hotový příští rok. Nabídne výstavní i výukové prostory.

Před stovkami let tudy pochodovala a sídlila tu Římská vojska, dnes je na místě Hradiska u Mušova zatím prázdná louka s několika informačními cedulemi. „Je to střed toho území, které okupovali. Bylo tu nejintenzivnější germánské osídlení,“ popsal archeolog z Archeologického ústavu akademie věd Balázs Komoróczy.

Jak Římané na Moravě žili, připomene nové centrum. Moderní budova nabídne návštěvníkům komplexní přehled o tom, co se zatím o Římanech na našem území zjistilo. Jaké tady po sobě zanechali stavby a předměty. „Bude tam promítací sál, v zadní části prezentační prostor s vitrínami a s informačními dotykovými panely,“ popsal Balázs Komoróczy.

Minulost spojenou s Římany archeologové pod Pálavou odhalují už desítky let. Nové centrum naváže na naučnou stezku. Navíc ji doplní o nové poznatky z historicky významné lokality. „V návštěvnickém centru můžeme zájemcům mnohem víc představit to, co vidíme na obrázcích – předměty, archeologickou práci, půdorysy domů,“ popsal archeolog.

První návštěvníky přivítá nová expozice pravděpodobně v první polovině příštího roku. Dlouhodobě bude nejen pro školy nabízet i výukové programy připomínající Římany pod Pálavou.