Uherskohradišťská nemocnice zrušila pohotovost na ORL oddělení. Chybí jí lékaři

Kvůli nedostatku lékařů musela nemocnice v Uherském Hradišti zrušit i víkendovou pohotovost na oddělení ORL. Noční pohotovost ve všedních dnech nemocnice zrušila už dříve. Pacienti musí s akutními problémy do Brna nebo Kroměříže. Lékaři z těchto nemocnic vypomáhají v Uherském Hradišti přes týden.

„V současné době na ORL oddělení řešíme personální problém. Odešly dvě lékařky, za které se nám i přes veškerou snahu prozatím nepodařilo získat plnohodnotnou náhradu,“ řekl ředitel nemocnice Petr Sládek. 

Pacienti budou muset kvůli pohotovosti využít nemocnici v Kroměříži nebo Zlíně. „Víme, že je to pro naše pacienty komplikace, děláme ale vše pro to, abychom situaci vrátili do původních kolejí. Sehnat v dnešní době kvalifikovaný lékařský personál však není jednoduchý úkol,“ uvedl ředitel. Pohotovost podle něj patřila dlouhodobě mezi nejméně vytížené. O víkendu ji vyhledávalo v průměru jedenáct pacientů. „To není zase tak velké číslo,“ dodal.

Aby oddělení nezůstalo paralyzováno i přes týden, tak do ambulancí a na jednoduché operace dojíždějí do Uherského Hradiště lékaři z Brna a Kroměříže. „Zajistit fungování pohotovosti už ale není v našich silách,“ řekl Sládek.

Ve Zlínském kraji to není první případ omezení péče kvůli nedostatku lékařů. Před půl rokem to postihlo i oční oddělení kroměřížské nemocnice. Nedostatek lékařů překazil i plány Otrokovic na obnovení lékařské pohotovosti po dlouhých dvaceti letech. Radnice připravila ordinaci i peníze na její provoz, lékaře ale nesehnala.