Opravu náměstí v Orlové dokončí jiná firma. Hotové je zatím jen parkoviště před úřadem a zastávka

Radnice v Orlové spolu s ministerstvem financí připravuje výběrové řízení na novou stavební firmu, která by měla dokončit opravu náměstí. S původní firmou se Orlová nedomluvila kvůli navýšení ceny o 58 milionů korun. V tuto chvíli je hotový jen prostor před městským úřadem a autobusová zastávka.

Město Orlová by chtělo vyhlásit výběrové řízení v následujících třech měsících. V tom případě by se stavba mohla opět rozběhnout na přelomu letošního a příštího roku. Hotová by mohla být za další tři roky. Původně mělo být náměstí dokončeno už loni v říjnu. 

Oprava náměstí začala v prosinci 2016. Stavba se ale zastavila kvůli nákladům na takzvané vícepráce ve výši 58 milionů korun. S částkou vedení Orlové nesouhlasilo a nakonec se rozhodlo spolupráci s dosavadním stavebním sdružením ukončit.

Oprava náměstí se ve finále prodraží

Zástupci ministerstva financí v pondělí navštívili Orlovou, aby se podívali, jak práce pokračují. V tuto chvíli je hotový pouze prostor s parkovištěm před městským úřadem a autobusová zastávka, což je zhruba pětina všech prací. Zatím se proinvestovalo jen 41 milionů korun z celkových 200.

Město předpokládá, že oprava náměstí bude ve finále dražší – možná až o třicet milionů korun. „Navýší se rozhodně, protože samozřejmě stavební práce v Česku šly neúměrně nahoru,“ uvedl starosta Orlové Miroslav Chlubna /NEZÁVISLÍ a Změna pro lidi/.

V tuto chvíli není jasné, zda se podaří výběrové řízení vypsat během následujících tří měsíců. Projektová dokumentace je však už hotová.  Konkrétně jde o aktualizaci původního projektu, který byl pouze rozdělen na to, co už je hotové a co se ještě musí dokončit. 

Dnes jsme oficiálně všechno převzali a byla vlastně ukončena ta první část tak, aby se mohlo vyhlásit nové výběrové řízení.
Miroslav Chlubina
starosta Orlové

Vedení radnice v Orlové předpokládá, že nová smlouva by mohla být podepsána v listopadu s tím, že stavba by pak měla začít během několika týdnů.