Odvolací soud pravomocně uzavřel vleklou kauzu bývalého šéfa liberecké policie. Další trest už mu neuložil

Krajský soud v Liberci vynesl poslední pravomocný rozsudek ve vleklé kauze bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka. Podle soudu Dvořák využíval civilní pracovníky policie v jejich pracovní době k práci pro svou nemovitost. Za porušování služebních povinností ale Dvořák potrestán nebude. Od dalšího trestu soudy upustily s ohledem na dlouhou dobu od spáchání skutku, závažnost případu a předchozí odsouzení. Už před šesti lety byl 64letý Dvořák potrestán za jiné skutky k 18 měsícům s podmínkou na tři roky.

Trestné činnosti se Dvořák, který byl ředitelem policie v Liberci pět let od roku 2003, dopouštěl podle obžaloby v letech 2007 a 2008. Nejzávažnější obvinění z korupce, kdy si měl říci o úplatek čtvrt milionu korun, se u soudu neprokázalo.

Už dříve byl ale odsouzen za to, že se postaral o smazání dopravního přestupku někdejšího hejtmanova náměstka za ČSSD Martina Seppa. Dvořák si také nechal zjišťovat některá telefonní čísla pro soukromé účely a v rozporu se zákonem poskytl tehdejšímu europoslanci Robertu Duškovi za ČSSD informaci, zda je Sepp stíhán za podvod. Za to byl soudem pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu už před šesti lety.

Podle soudu Dvořák zneužil podřízené k mimoslužebním úkolům

Odvolací soud se nyní zabýval poslední částí kauzy ve třech dílčích skutcích, kdy si podle obžaloby nechával domů vozit stavební materiál a nařizoval pracovníkům údržby policie, aby v pracovní době dělali u něj doma. Pokládali tam dlažbu nebo lino a v jednom případě odvezli pračku jeho sestře. Obžaloba se opírala o výpovědi těchto pracovníků, podle Dvořáka byli svědci zmanipulovaní a vypovídali nepravdivě pod nátlakem.

Odvolací soud jeho námitky neuznal. Dvořák uspěl s jedinou, a to ohledně hodnoty vozidel, kterými pracovníci údržby k němu jezdili. Podle znalce u dvou ze tří aut byla pod 50 tisíci Kč, což je podle zákona minimální hranice, s níž je spojena trestněprávní odpovědnost. I tak ale podle odvolacího soudu Dvořák porušoval zákon.

„Pořád ty tři dílčí skutky pojí skutečnost, že obžalovaný zneužil k mimoslužebním úkonům své podřízené,“ uvedl při zdůvodnění předseda odvolacího senátu Lukáš Korpas. Na základě uznané námitky musel odvolací soud předchozí rozsudek okresního soudu zrušit a vydat vlastní, na podstatě verdiktu se ale nic nezměnilo.

Ve Dvořákově případu jde o poslední skutek, kterým se soudy zabývají. Verdikt je sice pravomocný, Dvořák ale může podat jako mimořádný opravný prostředek dovolání, což už v minulosti učinil. Od počátku jakékoliv porušení zákona odmítá. „Všechny věci jsou manipulace, nepravdy,“ řekl v úterý u odvolacího soudu.