Zbraně proti černým skládkám: důkladní úředníci, popelnice zdarma i levný svoz odpadu

Do boje proti černým skládkám se v Jihlavě zapojili i městští úředníci (zdroj: ČT24)

Hrozbami i rozdáváním nádob na tříděný odpad se města snaží zabránit vzniku černých skládek. V Jihlavě se do pátrání po lidech, kteří nechávají odpadky přímo v historickém centru, zapojili i městští úředníci, městem, kde je možné získat nádoby na odpad zdarma, je Uničov. Ústí nad Labem pak k řádnému vyhazování odpadků motivuje nulovým poplatkem za komunální odpad.

Na dohled od Masarykova náměstí v historickém centru Jihlavy nechal někdo ležet asi deset pytlů s odpadky. Vznikla tak černá skládka komunálního odpadu, který měl správně skončit v popelnici. I když město nechalo místo vyčistit, za pár dnů tam byly pytle s odpadky zase.

Městští úředníci začali pátrat po jejich původci. Indicií dostali do rukou docela dost – pomáhají hlavně složenky, krabice, pohledy či obálky s adresami nebo například ručně psané nákupní seznamy.

„Oslovíme člověka, od kterého pochází tento odpad, a budeme s ním dále komunikovat,“ ujistil referent odpadového hospodářství jihlavského magistrátu Jan Machančík. Podle Kataríny Ruschkové z odboru životního prostředí se město obvykle pokouší tvůrcům černých skládek nejprve domluvit, ale když je vytvářet nepřestanou, hrozí jim až 50tisícová pokuta.

Jihlava se snaží rozšiřování černých skládek bránit dlouhodobě a po jejich původcích vždy pátrá. Zavedla také knihu hřichů, do které lze on-line nahlásit černou skládku nebo jakýkoli problém u kontejnerů. Město také nabádá k třídění odpadu – situaci výrazně zlepšily například informační samolepky u popelnic.

Ani tak však není výsledek takový, v jaký radnice doufá. „Uklízíme stovky černých skládek za rok a náklady jsou v řádu stovek tisíc korun,“ vyčíslil Jan Machančík.

Podle společnosti EKO-KOM, která organizuje třídění a recyklaci obalů, je Jihlava jen ilustrativním příkladem problému, který v podobné míře trápí prakticky všechna města v Česku. Některé radnice se v boji proti černým skládkám nespoléhají jen na lidské schopnosti. „Přiklánějí se k instalaci fotopastí nebo kamerových systémů,“ upozornila mluvčí EKO-KOMu Lucie Müllerová. Většinou ale pomáhá také zvýšení počtu barevných kontejnerů nebo častější svoz odpadu. 

V Uničově na Olomoucku šli ještě dál. Nádoby na separovaný odpad radnice rozdává zdarma. Podle mluvčího města Marka Juráně přicházejí každý týden desítky žádostí a obyvatelé Uničova neskrývají spokojenost.

Některá města v Ústeckém kraji včetně samotného Ústí nad Labem pak mají nulový poplatek za svoz odpadu. V Uničově je také relativně nízký, naopak Jihlava již patří k dražším městům co do plateb za popelnice. Nejvyšší je pak poplatek ve Frýdlantu, jehož občané platí o 790 korun více než Ústečtí.