Tunelování Pražských služeb míří po letech k soudu. Státní zástupce obžaloval devět lidí

Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí za údajné tunelování společnosti Pražské služby. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Kromě někdejšího obchodního ředitele Pražských služeb Tomáše Kolingera a jeho švagrové Kateřiny Korbelíkové půjde před soud ještě dalších sedm obviněných. V Pražských službách se dle závěrů vyšetřovatelů zadávaly pod Kolingerovým vedením nevýhodné zakázky. Podezřelým hrozí až deset let vězení.

„Dne 31. 12. 2018 byla ve věci podána obžaloba k Městskému soudu v Praze. Obžaloba směřuje proti devíti osobám,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala s tím, že hlavní obviněný se měl dopustit trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku a ostatní jsou obviněni ze stejného trestného činu ve formě pomoci.

Vyšetřovatelé protikorupční policie vtrhli do sídla Pražských služeb na konci července 2014. Hledali dokumenty a policie tehdy zatkla hlavního obviněného: někdejšího obchodního ředitele Pražských služeb Tomáše Kolingera. Toho později propustila a je stíhaný na svobodě. Kromě něj si už tehdy obvinění vyslechla i jeho švagrová Kateřina Korbelíková, které vyšetřovatelé prohledali dům.

V Pražských službách se dle závěrů vyšetřovatelů zadávaly pod Kolingerovým vedením nevýhodné zakázky. Podle vyšetřovatelů měl Kolinger založit několik společností, do kterých prý následně dosadil své příbuzné či známé. „Spřízněné“ firmy pak od Pražských služeb získávaly velice výhodně zakázky, které následně prodaly dál za vyšší cenu.

Touto cestou získala levně zakázku od Pražských služeb například firma Ekolion, v jejímž čele stála právě Kolingerova švagrová. V představenstvu pak byli další Kolingerovi příbuzní, například jeho švagr Vojtěch Korbelík. Policie je přesvědčená, že Kolinger po celou dobu firmu skrytě ovládal a na základě jeho příkazů podepisovala Korbelíková další smlouvy.

Například v roce 2009 získala společnost Ekolion od Pražských služeb zakázku na zpracování plastového odpadu, za což firma dostala podle policie zaplaceno více, než bylo běžné. Následně si prý firma na práci za obvyklou cenu najala jinou firmu a rozdíl v obou částkách si ponechala. Tento a další případy popisoval v roce 2014 portál Lidovky.cz.

Hloubkový audit

Nehospodárné nakládání s prostředky odhalil v roce 2012 hloubkový audit společnosti Deloitte Advisory, který si nechaly zpracovat Pražské služby. Následně firma ukončila spolupráci s Ekolionem. V březnu 2013 pak byl Kolinger odvolán ze své funkce na návrh představenstva.

Mezi devíti obviněnými by měla být podle serveru iDNES.cz i Helena Horová, někdejší známá premiéra Stanislava Grosse. Horová byla předsedkyní představenstva společnosti Freko, tedy firmy, která měla podle šetření policie získávat od Pražských služeb přes Kolingera podezřele výhodné zakázky.

Pražské služby v metropoli zajišťují zpracování komunálního odpadu, vlastní například malešickou spalovnu. Valná hromada Pražských služeb se loni v listopadu dohodla na tom, že bude usilovat o tzv. vytlačení malých akcionářů. Město Praha se tak stane jediným vlastníkem společnosti.