V Ostravě lidé demonstrovali za záchranu orlovské nemocnice. Žádají odstoupení náměstka hejtmana pro zdravotnictví

Přibližně 150 lidí ve čtvrtek před budovou krajského úřadu v Ostravě demonstrovalo za záchranu nemocnice v Orlové na Karvinsku. Vadí jim chystaný plán optimalizace zdravotní péče v kraji, kterým se mají zabývat krajští zastupitelé.

Demonstranti, mezi nimiž byli hlavně současní a bývalí zaměstnanci nemocnice, požadovali odstoupení náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera (ANO), který má optimalizaci na starosti.

Vedení Moravskoslezského kraje plánuje přesunout z Orlové do Karviné internu, ortopedii a chirurgii. V nemocnici by měly zůstat ambulance či rehabilitační péče. Zvýšit by se měl počet lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty. Stěhovat se má i lůžková část rehabilitačního oddělení, protože kraj chce v Karviné vybudovat komplexní rehabilitační centrum. Změny kraj vysvětluje ekonomickou ztrátou či nedostatkem personálu.

Diskuse se pak přenesla na zasedání zastupitelstva, kde opozice poukazovala například na to, že je optimalizace nedostatečně připravená a nemá podporu samosprávných orgánů. Své výhrady zopakovali i občané a zaměstnanci nemocnice, kteří předali petici s 11 000 podpisy, v níž lidé vyjadřují nesouhlas s postupem kraje. Zastupitelé se nakonec dohodli, že ředitel nemocnice Jiří Matěj by měl předložit vlastní a ucelený návrh, jak by se situace mohla řešit. Konečné rozhodnutí navíc bude v kompetenci krajských zastupitelů.

Akutní péče musí být v Orlové zachována. Nejenže populace stárne, ale i pro mladé lidi musíme mít prostor k ošetření. LDN není nemocnice, to je léčebna.
Vlasta Donová
vrchní sestra ortopedického oddělení

Náměstek hejtmana: Za nedostatek zdravotníků může „systém“

„Je mi zcela jasné, že vám není lhostejný osud nemocnice, a úplně stejně mně není lhostejný osud zdravotnictví v Moravskoslezském kraji. Fakta jsou jasná, máme nedostatek zdravotního personálu, který je přetěžován. Za zhruba osm let budeme mít o 15 tisíc více obyvatel nad 65 let. Že nemáme zdravotníky, za to může systém, na který se ale nevymlouvám,“ vysvětloval před demonstranty náměstek pro zdravotnictví Gebauer. Svými argumenty ale demonstrující nepřesvědčil.

Podle vrchní sestry ortopedického oddělení Vlasty Donové je nesmyslné přesouvat stabilní kolektivy do jiných nemocnic. Míní, že Gebauer lže. „Pan Gebauer je spojen s naším ředitelem (Jiřím Matějem), jdou proti nám, nevím proč. Co je to za ředitele, který si chce zavřít a zničit fabriku, která funguje?“ doplnila Donová.

Vedení radnice v Orlové požaduje po Moravskoslezském kraji převedení orlovské nemocnice do své správy. Podle starosty Miroslava Chlubiny (Nezávislí a Změna pro lidi) povede optimalizace časem ke zrušení nemocnice a zhoršení dostupnosti lékařské péče pro obyvatele města a okolí.

Podle Chlubny je dnešní rozhodnutí krajských zastupitelů pouze malou výhrou ve velkém boji. Snahou města bude dále jednat, protože ani případný převod nemocnice pod správu města nepovažuje starosta za optimální řešení. Je však podle něj lepší než chystaná optimalizace. Orlovská nemocnice obsluhuje spádovou oblast s 55 000 lidmi.