Radní Orlové se perou o nemocnici. Vadí jim rušení lůžek a stěhování interny či chirurgie

Radní z Orlové na Karvinsku požadují po Moravskoslezském kraji převedení orlovské nemocnice do své správy. Chtějí tak zabránit chystané optimalizaci, která podle starosty Miroslava Chlubiny (Nezávislí a Změna pro lidi) povede časem ke zrušení nemocnice a zhoršení dostupnosti lékařské péče pro obyvatele města a okolí.

Optimalizaci, která počítá se zrušením lůžkových oddělení a jejich převedením do Karviné, budou zastupitelé kraje projednávat ve čtvrtek. Před budovou hejtmanství chtějí lidé z Orlové demonstrovat. 

„Naši zastupitelé v pondělí schválili usnesení, ve kterém nám ukládají zahájit jednání se zřizovatelem nemocnice o možnosti jejího bezúplatného převodu na město Orlová,“ řekl starosta. Dodal, že město je připraveno provoz zdravotnického zařízení dotovat.

Pokud můžeme dotovat wellness centrum částkou 2,5 milionu korun, tak pak musíme najít v rozpočtu 20 milionů korun na provoz nemocnice.
Miroslav Chlubina
starosta

Vedení Moravskoslezského kraje plánuje přesunout z Orlové do Karviné internu, ortopedii a chirurgii. V nemocnici by měly zůstat ambulance či rehabilitační péče. Zvýšit by se měl počet lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty. Stěhovat se má i lůžková část rehabilitačního oddělení, protože kraj chce v Karviné vybudovat komplexní rehabilitační centrum. Změny kraj vysvětluje ekonomickou ztrátou či nedostatkem personálu.

Lékaři do sousedních nemocnic nechtějí

S přesunem ale dlouhodobě nesouhlasí vedení města, lékaři a další personál nemocnice. Ekonom Stanislav Saksa, který dříve pracoval v managementu nemocnice a má přehled o její ekonomice, se domnívá, že orlovská nemocnice má být personálně vykradena ve prospěch dvou jiných nemocnic.

Předpokládá, že záměr představitelům kraje nevyjde a lékaři do Karviné a Havířova neodejdou. „Využijí nabídek z jiných okresů a o tyto odborníky přijdeme,“ varoval. Potvrzuje to i zdravotní sestra z Orlové Vlaďka Balajková. „Z nás ani jedna nepůjde pracovat do Karviné,“ řekla.

Město i lidé z orlovské nemocnice, která obsluhuje spádovou oblast s 55 tisíci lidmi, se obávají toho, že optimalizace zhorší dostupnost lékařské péče v regionu. O přesunu pracovišť budou krajští zastupitelé rozhodovat ve čtvrtek. Vedení Orlové chystá před budovou kraje demonstraci, na kterou pojedou čtyři autobusy.