Snížení věku pro uchazeče o práci u pražských strážníků nezabralo, odbory chtějí zavedení výsluh

Za první rok, kdy můžou městské a obecní policie nabírat i osmnáctileté uchazeče, se v Praze stal strážníkem jen jeden člověk z patnácti zájemců. Vyplývá to z policejních statistik. Dál tak v metropoli chybí více než tři stovky strážníků. Podle odborů snížení věkové hranice dlouhodobý podstav v řadách městské policie v hlavním městě nevyřeší. To by podle nich mohl zajistit až přehledný kariérní řád a zavedení výsluh.

Pražské městské policii teď chybí do tabulkových počtů 343 zaměstnanců. V prvním pololetí nastoupilo třicet dva nových strážníků, podle statistik odborů ale pracovní poměr ukončilo dalších šedesát čtyři. Snížení věkového omezení k doplnění stavu výrazně nepřispělo. Z patnácti uchazečů ve věku osmnáct až jednadvacet let letos prošel vstupními testy jen jeden člověk.

ČT to potvrdila vedoucí kanceláře ředitele pražské městské policie Irena Seifertová. Snížení věkového limitu mělo zajistit srovnatelné podmínky s náborem k celorepublikové policii a armádě.

„I přes velký konkurenční boj o stejné uchazeče máme za to, že se zájemců k pražské městské policii hlásí dostatek. Bohužel většina z nich neprojde náročným výběrovým řízením. Rozhodně nechceme opakovat chyby z let minulých, kdy kvantita vítězila nad kvalitou. V žádném případě proto neplánujeme snižovat nároky na uchazeče o práci strážníka v Praze,“ dodala Seifertová.

Nábory osmnáctiletých nicméně kritizují odboráři. „Snížení věkové hranice pro práci strážníka na osmnáct let bohužel nesplnilo očekávané naplnění stavů Městské policie Praha. Navzdory zavedeným benefitům se vedení městské policie a de facto i odpovědným zastupitelům hlavního města nedaří naplnit početní stav a hlavně udržet stávající, vesměs zkušené strážníky. Naopak dochází k nárůstu podstavu, což má za následek negativní dopady na všechny zúčastněné,“ uvedl Vratislav Novák z odborové organizace Unie bezpečnostních složek. 

Podle odborářů zájem o povolání městského strážníka zvýší až zavedení výsluh nebo přehledný kariérní řád.  

Dalších 600 lidí do pěti let

Úspěšnější jsou s náborem mladých kolegů v Brně, kde letos nastoupilo šest strážníků ve věku osmnáct až jednadvacet let a další dva se ke sboru pravděpodobně připojí. Také Městská policie Ostrava hlásí nástup čtrnácti takto mladých strážníků.

Městská policie v Praze se mezi lety 2011 a 2014 potýkala s úbytkem zkušených strážníků. Důvodem byla nejenom klesající nezaměstnanost a tedy rostoucí mzdy mimo policii, ale také požadavek na minimálně středoškolské vzdělání s maturitou. Propad počtu strážníků se podařilo zastavit až v posledních letech díky navýšení náborových a dalších příspěvků. Podle koncepce rozvoje městské policie by se do pěti let měl počet zaměstnanců zvýšit ze současných 2177 na 2780.