V kraji je největší nemocnost na Opavsku. Nadprůměrně lidí s respiračními chorobami bylo i na Olomoucku

Nejvyšší počet lidí s respiračními chorobami je podle krajské hygieničky Heleny Šebákové v Moravskolezském kraji hlášeno z okresu Opava, a to 2140 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. V sousedním kraji pocházelo podle zjištění odborníků nejvíce nemocných z Olomouce a Prostějova.

Nemocnost v Moravskoslezském kraji aktuálně činí 1328 případů na 100 tisíc obyvatel, což je ve srovnání s minulým týdnem pokles o 6,3 procenta. Nejvíce nemocné jsou stále děti v předškolním věku.

Vysoký podíl lidí ošetřených na pohotovostech kvůli respiračním onemocněním hlásí Novojičínsko, podíl těchto lidí tam představoval téměř 31 procent.

I přes pokles je nemocných v regionu více, než je republikový průměr. V Česku to je na 100 tisíc obyvatel 1190 nemocných. „Oproti minulému kalendářnímu týdnu došlo k vzestupu. Epidemiologická situace v ČR je ale klidná a odpovídá roční době,“ okomentovala celorepublikovou situaci Šebáková.

Prudký nárůst počtu respiračních onemocnění zaznamenali hygienici v Moravskoslezském kraji v posledním listopadovém týdnu. Nemocnost tehdy vzrostla o 21,5 procenta. Na 100 tisíc obyvatel tak připadalo 1417 nemocných. Podíl ošetřených kvůli akutním respiračním infekcím na pohotovostech dosáhl až více než 47 procent, nejvíce to bylo na Ostravsku.

Respirační choroby se nevyhýbají Olomoucku

Výrazně nad celorepublikovým průměrem vyčníval podle statistik počet osob s respiračními chorobami v Olomouci a Prostějově. Olomoučtí hygienici data za letošní 48. týden zveřejnili počátkem prosince. Na 100 tisíc obyvatel zde bylo hlášeno 1660, resp. 1532 nemocných. Naopak nejméně jich bylo v Přerově a Šumperku (966, resp. 741 nemocných na 100 tisíc obyvatel).

Největší nemocnost byla podle hygieniků u předškolních dětí do pěti let. Respirační choroby jsou naopak méně časté ve věkové skupině od 25 let.

Podle zdravotníků se i nyní lze proti chřipce stále očkovat. Pro lidi nad 65 let a například osoby s dalšími zdravotními komplikacemi je očkování zcela zdarma.