Hřibova éra začíná, pražská koalice podepsala smlouvu

Podpis koaliční smlouvy v Praze (zdroj: ČT24)

Pod pražskou koaliční smlouvu a také programové prohlášení nové koalice přibyly podpisy lídrů Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. Koalice se tak připravila na převzetí moci v metropoli na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva, které se sejde ve čtvrtek.

Od říjnových komunálních voleb, ve kterých se do pražského zastupitelstva dostalo pět skoro stejně silných uskupení, uplynul více než měsíc, než Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (tj. TOP 09 a STAN s podporou KDU-ČSL) ohlásili konečnou dohodu. Pět týdnů a dva dny po volbách ji stvrdili lídři tří uskupení a také jejich zástupci i svými podpisy.

Primátorský řetěz převezme od Adriany Krnáčové (ANO) volební lídr Pirátů Zdeněk Hřib. „Jsme opravdu na prahu změny. (…) Přineseme změny, které si hlavní město zaslouží, abychom zvládli využít potenciál, který máme,“ řekl budoucí primátor po podpisu smlouvy. První, co plánuje, je audit stavu města. „Abychom jasně mohli říct, v jakém stavu ho nyní přebíráme,“ poznamenal. 

Jako náměstky bude mít Hřib v zádech Adama Scheinherra (za Prahu sobě), Pavla Vyhnánka (za Prahu sobě), Petra Hlaváčka (za Spojené síly pro Prahu) a Petra Hlubučka (STAN/Spojené síly pro Prahu).

Síly v radě budou podobně vyrovnané jako v zastupitelstvu, kde má nejsilnější ODS jen o dva hlasy více než nejslabší ANO a všechny tři koaliční strany mají shodný počet mandátů. V jedenáctičlenné radě si křesla rozdělily v poměru 3-4-4, přičemž Piráti sice mají nejméně radních, ale zato jim připadl primátorský post. Rada by se měla poprvé sejít v úterý 20. listopadu. Budoucí radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) dodal, že se radní budou pravidelně scházet již před jednáním rady – patrně vždy v pondělí – aby se vzájemně seznámili s tématy a dokumenty, které se chystají přednést v radě. 

  • Piráti:
    Zdeněk Hřib – primátor, IT a EU fondy
    Vít Šimral – radní pro školství a sport
    Adam Zábranský – radní pro bydlení a transparentnost 
  • Spojené síly pro Prahu:
    Petr Hlaváček – náměstek primátora, rozvoj města a územní plánování
    Jan Chabr – radní pro majetek a majetkové podíly
    Hana Marvanová – radní pro legislativu, bezpečnost a veřejnou správu
    Petr Hlubuček – radní pro životní prostředí a technickou infrastrukturu
  • Praha sobě:
    Adam Scheinherr – náměstek primátora pro oblast dopravy
    Hana Třeštíková – radní pro kulturu, památkovou ochranu a turismus
    Milena Johnová – radní pro sociální věci a zdravotnictví
    Pavel Vyhnánek – náměstek primátora pro oblast financí

Čižinský: Dost bylo hádek, chceme být konsenzuální

Koaliční lídři se zaklínají, že vyrovnanost neznamená nestabilitu a rozhádanost. „Věřím, že naše koalice bude fungovat bez problému. Máme velice kvalitní program, na kterém jsme se shodli. Dává jasnou cestovní mapu na příští čtyři roky,“ podotkl Zdeněk Hřib. Lídr Spojených sil pro Prahu a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zdůraznil, že v nové radě budou experti – jmenoval advokátku a budoucí radní pro legislativu Hanu Marvanovou (STAN/Spojené síly), architekta nebo bývalého šéfa IPR a budoucího náměstka pro rozvoj města Petra Hlaváčka (za Spojené síly). 

„Lidé mají dost hádek, proto chceme být konsenzuální. Chceme lépe komunikovat s městskými částmi i s opozicí,“ slíbil i lídr Prahy sobě Jan Čižinský, kterého však již opoziční ODS kritizovala za to, že s ní nekomunikuje.

V hlavním městě oficiálně vznikla nová koalice (zdroj: ČT24)

První téma: veleslavínský zámek

Rada se nebude muset vypořádat jen s tím, co má napsáno v programovém prohlášení, ale i s problémy, které se objeví ad hoc. K prvním takovým patří problematika veleslavínského zámku. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zrušil koncem minulého týdne plánovanou dražbu této barokní památky. Budoucí radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09/Spojené síly pro Prahu) dal najevo, že o ni stojí město.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by stát mohl zámek Praze věnovat výměnou za pozemky v Praze 7, kde chce Babiš nechat postavit novou vládní čtvrť. Budoucí primátor má ale jinou představu. „V případě veleslavínského zámečku budeme prioritně usilovat o bezplatný převod, protože jej chceme využívat k veřejně prospěšným účelům,“ podotkl. Že by město vyměnilo zámek za část Holešovic, kde by vzniklo „úřednické městečko“, Hřib odmítl, ačkoli připustil, že „se můžeme zamyslet“ nad výměnou za některé jiné pozemky. Proti vzniku vládní čtvrti v Praze 7 se již dříve ohradil starosta městské části a lídr koaliční Prahy sobě Jan Čižinský.

Veleslavínský zámek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Opozici se nelíbí složení rady ani program

Sám Čižinský ovšem v městské radě neusedne, vzdal se ambice být primátorem a zároveň přistoupil na podmínku Pirátů, že žádný člen rady nemá zastávat jinou funkci – ustavující zastupitelstvo Prahy 7 by jej v pondělí večer mělo stvrdit ve funkci starosty. V radě nebude ani lídr Jiří Pospíšil, který si ponechá funkci poslance Evropského parlamentu.

Právě nad tím se pozastavila opozice. „Když je někdo zvolen v čele kandidátky, má za sebou i preferenční hlasy, je jeho povinnost přijmout politickou odpovědnost a účastnit se vedení města,“ míní volební lídr ODS Bohuslav Svoboda, který sám byl déle než dva roky primátorem. Lídr ANO Petr Stuchlík dodal, že Čižinský a Pospíšil byli „pilíři volební kampaně“ a budou podle něj „velmi netransparentně“ ovlivňovat fungování města z pozadí. Čižinský i Pospíšil se nicméně stanou předsedy zastupitelských klubů svých uskupení. 

Předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher připomněl, že situace, kdy dva ze tří lídrů koaličních stran v radě nejsou, je důsledkem naplněného požadavku Pirátů, aby radní nezastávali více politických funkcí. Čižinský ani Pospíšil se ale svých funkcí v Holešovicích,  resp. Bruselu nechtěli vzdát. Nacher výsledek charakterizoval jako „kulatý čtverec, který si sami namalovali“.

Nová pražská koalice se podle programového prohlášení zaměří na stavbu městského i vnějšího okruhu a metra D, obnovu brownfieldů nebo rozvoj bydlení. V plánu má i vysazování stromů a do rozhodování chce víc zapojit veřejnost.

Opozice, ve které skončí ODS a ANO, však koalici kritizuje z několika úhlů. Jednak shodně argumentují tím, že se s nimi zástupci koaliční stran nebaví, a nelíbí se jim neúčast Čižinského s Pospíšilem v radě, jednak se jim nelíbí ani program. Podle lídra ANO Petra Stuchlíka je nekonkrétní. Třeba v oblasti bydlení se domnívá, že koalice nemá jasnou vizi. „Připraví nějaký projekt a nějak to odpilotují. Pak se uvidí, co funguje a co ne. To mně přijde jako dost vágní zadání,“ podotkl.

Patrik Nacher ale připustil, že by ANO mohlo některé koaliční návrhy podpořit. „Jasně jsme se na klubu shodli, že budeme opozicí férovou, ale razantní. Nebudeme zásadně proti všemu, s čím koalice přijde, a pokud se na tom věcně shodneme – což u hlavních věcí, které Prahu pálí, může být 80 až 90 procent – tam nemáme problém řešení podpořit. Jsme jenom zklamáni z procesu, jak byla koalice sestavena,“ uvedl. I on ale kritizoval programové prohlášení, které se podle něj soustředí na některé body, například na kulturu, na úkor jiných.

Opozice bude na činnost vedení města dohlížet kromě zastupitelstva také prostřednictvím kontrolního výboru. Ten je jediný, jehož vedení nepřipadne některé z koaličních stran, předsedu by měla nominovat ODS. Ostatní výbory si rozdělí koalice, podle dohody připadne nejvíce předsednických postů Spojeným silám. Deset předsedů výborů by mělo být uvolněných, pouze sedm dalších předsedů bude podle koaliční smlouvy neuvolněných.