Aktivisté musí vyklidit Kliniku na Žižkově. Nejvyšší soud zamítl jejich dovolání

Nejvyšší soud (NS) patrně zamítl dovolání proti verdiktu o vyklizení Autonomního centra Klinika v Praze na Žižkově. Vyplývá to z databáze InfoSoud. Mluvčí soudu Petr Tomíček ale odmítl případ komentovat s vysvětlením, že soud zatím nemá potvrzeno doručení účastníkům řízení.

„Podaný opravný prostředek byl zamítnut,“ zaznamenali v databázi InfoSoud pracovníci Obvodního soudu pro Prahu 3, který spor o vyklizení řešil jako první instance. Nyní by měl obvodní soud doručovat rozhodnutí Nejvyššího soudu účastníkům sporu.

O vyklizení Kliniky rozhodl obvodní soud už před rokem. Následně ho potvrdil i odvolací pražský městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října 2017. Podle pražských soudů mají objekt uvolnit novému majiteli, jímž je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).  Aktivisté to ale odmítali a obrátili se na Nejvyšší soud, který jim letos v únoru částečně vyhověl, když odložil vykonatelnost vyklizení. Odklad ale platil jen do rozhodnutí o dovolání.

„V tuto chvíli to rozhodnutí nevíme. Advokátní kancelář, která nás ve věci zastupuje, se dotazovala a zatím informaci po telefonu nedostala, takže čekáme na vyhotovení rozhodnutí,“ řekla k rozhodnutí soudu mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Organizace chce do objektu po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců.

Starosta Prahy 3 rozhodnutí uvítal

Obsah rozhodnutí nezná ani policie, odmítla proto možný postup ve vztahu k aktivistům komentovat. Starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) rozhodnutí soudu přivítal. „Jsem rád, že po čtyřech letech bojů proti těmto aktivistům se konečně povedlo případ soudně vyřešit. Co nejdříve se plánuji sejít s vedením SŽDC, abych zajistil, že budova kliniky bude opravena a přestane tak hyzdit Jeseniovu ulici,“ řekl.

Aktivisté někdejší polikliniku v Jeseniově ulici na pražském Žižkově obsadili v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu vyčistili od odpadků po bezdomovcích a narkomanech a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné roční výpůjčce a svépomocí ji opravili.

Od té doby zde pořádají přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. V centru funguje například komunitní prádelna, knihovna, kavárna nebo prostory pro výuku a program rodičů s dětmi. Veškeré programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek, dotace samosprávy a velkých sponzorů aktivisté odmítají.

Smlouva ovšem Klinice skončila v březnu 2016, pak anonym v budově několikrát nahlásil bombu, policie ji vyklidila, ale aktivisté se tam vždy znovu vrátili. Program v centru pokračoval i přes převod budovy správě železnic. Proto se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových obrátil na soud a tento soudní spor pak přešel na SŽDC.

O Kliniku se hlásilo už několik zájemců

O nevyužívanou budovu mělo už dříve zájem několik státních institucí. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), pak o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem zase odvolalo.

Budovu chtěl získat i pražský magistrát, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který budovu spravoval, o bezplatný převod majetku. Proto vstoupilo do hry SŽDC. Aktivisté přitom spekulovali, že převod na správu železnic měl hlavně zabránit Praze budovu získat.