Místo suchého poldru Jelení může být klasická vodní nádrž. Povodí Odry podpořilo návrh lesníků

Jaké budou funkce poldru Jelení (zdroj: ČT24)

Suchý poldr Jelení, který se staví jako součást protipovodňových opatření u Karlovic na Bruntálsku, by se mohl v budoucnu změnit ve vodní nádrž. Chtějí to lesní správci, kteří o tom jednali s Povodím Odry.

„Podle místních lesníků je totiž problémem současné sucho. Otázali se proto, zda by z poldru nemohla být vodní nádrž,“ zjistil redaktor České televize Pavel Habram.

Ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč uvedl, že státní podník není proti, spíše naopak. Udržovat suchý poldr tak, aby byl stále naplněn vodou, podle něj není problém. Technicky je na to hráz vesměs připravena a stačilo by udělat jen několik drobných změn.

Problémem je podle Pagáče ale fakt, že na nádrž poskytl finance stát. Povodí Odry tak musí postavit vše tak, jak bylo původně vyprojektováno, dodal. Až pak mohou následovat další jednání o účelu díla.

„Suchá nádrž Jelení je navržena v rámci souboru opatření na horní Opavě a svým účinkem přispívá jak k tlumení regionálních povodní, tak přívalových srážek,“ řekl již dříve investiční ředitel státního podniku Povodí Odry Miroslav Janoviak s tím, že poldr bude doplňkem vodního díla Nové Heřminovy. O jeho výstavbu se však stále vedou spory.

  • Takzvaná suchá nádrž má obdobou funkci jako nádrž vodní, zachytí povodňovou vlnu. Na rozdíl od přehrad je ale za normálních průtoků prázdná. Teprve v době, kdy začne pršet a průtoky stoupají, začne se voda v nádrži zvedat.
  • Suchá nádrž je tak funkční jen při povodních. Po zbytek roku je území v normálním režimu a mohou jej například využívat zemědělci.

Jelení přispívá také k ochraně Široké Nivy a Nových Heřminov. Náklady na výstavbu hráze nádrže se pohybují okolo 150 milionů korun. Nádrž by měla být hotova v roce 2019.

Stavba hráze v Jelení (zdroj: ČT24)