Hacker dostal za vydírání Babiše podmínku. Žádal zrušení EET i zákona o hazardu

Dvacetiletého hackera z Ostravy potrestal soud za vydírání současného premiéra Andreje Babiše (ANO) a hackerské útoky na Úřad vlády trestem 12 měsíců vězení s dvouletým odkladem. Rozhodnutí, které vydal Okresní soud v Ostravě formou trestního příkazu, není ještě pravomocné.

ČT to potvrdil mluvčí soudu Lukáš Delong. Muž podle soudu vyhrožoval Andreji Babišovi v době, kdy byl ministrem financí. Podle obžaloby plánoval zveřejnění jeho soukromých fotografií a e-mailů. Žádal zrušení EET a části zákona o hazardních hrách.

„Ve věci byl vydán trestní příkaz, kde byl uložen trest odnětí svobody ve výměře 12 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání dvou let. Současně soud vyslovil trest propadnutí věci, a to stolního počítače. Nicméně trestní příkaz doposud v právní moci není,“ uvedl mluvčí Okresního soudu v Ostravě Lukáš Delong s tím, že si proti němu mohou obžalovaný i státní zástupce podat odpor. 

Vyhrožoval přes sociální sítě

Hacker měl podle obžaloby nynějšímu premiérovi Andreji Babišovi vyhrožovat prostřednictvím sociálních sítí v létě roku 2016. Podle serveru Aktuálně.cz hrozil tehdejšímu ministru financí mimo jiné i zveřejněním osobních údajů jeho tehdy patnáctileté dcery na erotické seznamce. Podle státního zástupce Jana Novotného byly příspěvky zveřejňovány jak na facebookové stránce Anonymous, tak na facebookovém profilu Andreje Babiše.

Za vydírání a organizaci počítačových útoků na web vlády a ministerstva financí hrozily muži až čtyři roky vězení.

Výhrůžky následně hacker zveřejnil na stránkách Anonymous, kde byl správcem. „Pokud prošla EET, my přitvrdíme, a to hodně brutálně. Estébáku, poslední varování,“ napsal podle obžaloby. K příspěvku připojil fotky Babišových dětí.

Muž se podle obžaloby podílel i na útocích na Úřad vlády a ministerstvo financí. Policie následně muže vysledovala podle elektronických stop na síti a zabavila mu i počítač. V něm měl nainstalovaný program, který umožňoval přetěžovat servery množstvím vysílaných požadavků – ty poté kolabovaly.

Hacker neměl podle žalobce žádný osobní motiv, pouze sympatizoval s hnutím Anonymous a snažil se proti uvedeným zákonům bojovat.