Proti suchu bojují děravými vaky. Voda z nich k rostlinám odkapává až 9 hodin

Speciální vaky používají k zalévání (zdroj: ČT24)

V Uničově začaly technické služby k zálivce stromů používat nové pomůcky – plastové zavlažovací vaky. Zahradníci je nyní střídavě přikládají ke zhruba padesáti vytipovaným stromům po celém městě, které jsou nejvíce ohroženy suchem. Vesměs se jedná o výsadbu z posledních tří let.

„Vak se přiloží ke stromu a napustí vodou. Ve spodní části má asi milimetr široké dva otvory. Jedná se tak o princip kapkové závlahy,“ uvedl ředitel uničovských technických služeb Luděk Zamazal s tím, že voda vytéká z vaku pět až devět hodin.

Podle technických služeb se vaky osvědčují zejména v současném horkém a suchém podnebí. „Když přijede kropička, tak strom jednorázově zalije třeba 30 litry. Pokud ale není kolem kmene dostatečná závlahová mísa, většina vody se rozteče do okolí. To u závlahového vaku nehrozí,“ doplnil Zamazal.

Vak o velikosti asi metr krát metr pojme až 60 litrů vody. Podle zahradníků se veškerá vláha, která z něj postupně vytéká, dostane do půdy a dále ke kořenům stromů. 

Vak lze použít jako jednoduchý, nebo dva sepnuté. Jejich objem vždy zmenšuje samotný kmen, který obepínají. Ale pokud dva sepnuté vaky položíme vedle stromu, můžeme v tu chvíli využít celý jejich objem, který je až 190 litrů.
Luděk Zamazal
ředitel uničovských technických služeb

Závlahový vak se již stal terčem zloděje

V Uničově zakoupili 20 vaků, každý stál přibližně šest set korun. Postupně jich chtějí mít padesát. Zástupci města nyní vaky využívají u stromů z jarních výsadeb. „Od dubna trpí deficitem vláhy,“ dodal Zamazal. Instalace plastového pytle trvá podle něj několik minut, napouštění asi deset minut.

Závlahové vaky se začaly užívat v USA zhruba před třiceti lety. Bohaté zkušenosti s jejich funkcí má například Stockholm, kde jsou instalovány u zhruba osmi stovek stromů. Švédové podle uničovského tiskového mluvčí Marka Juráně ponechávají závlahové zařízení u dřevin po celou sezonu, aniž by zaznamenali nějaké náznaky vandalismu.

V Uničově však vaky vandalovi ani zloději neunikly. „Jeden z vaků už někdo stačil propálit, technické služby jej ale opraví. Další se ztratil. Někdo ho asi využívá k zalévání soukromé zahrady,“ poznamenal redaktor České televize Martin Laštůvka.