Šéf středočeských krajských nemocnic končí ve funkci. Čelí obvinění, že se podílel na ovlivňování zakázek

Chotěborský končí v čele středočeských krajských nemocnic (zdroj: ČT24)

Asociace středočeských nemocnic odvolala generálního sekretáře Zbyňka Chotěborského. Podle Mladé fronty DNES byl vlivným přímluvcem obviněného podnikatele Tomáše Horáčka, který čelí obvinění z ovlivňování veřejných zakázek v nemocnicích a sociálních zařízeních. Středočeští radní už před tím Chotěborského zbavili funkcí v představenstvech oblastních nemocnic.

Radním vadily mimo jiné komunikační problémy a dlouhodobé neshody s vedením zdravotnických zařízení. Do volby Chotěborského nástupce byl funkcí generálního sekretáře pověřen předseda asociace a krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Návrh na odvolání Chotěborského podal právě Bezděk. Podle něj nebylo naplněno ani očekávání, že bude ve středočeských nemocnicích nastaven efektivní způsob centrálních nákupů a dosaženo lepších výsledků hospodaření.

Kraj v tiskové zprávě poukázal také na informace MfD, podle nichž Chotěborský ředitele středočeských nemocnic vodil na schůzky s Horáčkem. Ten je přitom obviněný v kauze kolem zakázek pro Nemocnici Na Bulovce a Nemocnici Na Františku.

„Chtěl bych důrazně konstatovat, že se ani jeden z ředitelů nemocnic na vedení kraje ani na mne, jakožto radního a předsedu Asociace středočeských nemocnic, v minulosti s takovou informací neobrátil. Nikdo nám neřekl, že jsou či byli tlačeni k úpravě veřejných zakázek,“ tvrdí Bezděk.

„Chci věřit, že se toto jednání nestalo součástí politického či mediálního tlaku, nebo dokonce součástí jiného nestandardního chování. Je zvláštní, že se tak stalo až po medializaci kauzy pana Horáčka. Informovat vlastníka o takových skutečnostech považuji za naprosto zásadní věc, kterou musí dobrý manažer udělat,“ dodal Bezděk.

Asociace středočeských nemocnic je servisní organizací, jejímž úkolem je centralizovat některé činnosti oblastních zdravotnických zařízení. Má formu zapsaného spolku podle občanského zákoníku.

Opozice zvolení Chotěborského od počátku kritizovala

Chotěborský se stal generálním sekretářem asociace loni v listopadu, což tehdy kritizovala krajská opozice. Poukazovala na to, že byl předtím odvolán z funkce předsedy představenstva náchodské nemocnice kvůli nepříznivým hospodářským výsledkům. Firma jeho partnerky Nova Medica také fakturovala nemocnici milionové částky za zajištění činnosti etické komise. Nové vedení nemocnice má ale podezření, že rozsah prací tomu neodpovídal. Obchody teď vyšetřuje policie.

„Upozorňovali jsme na možná rizika a obávali jsme se, že se objeví větší problém. Zdá se, že ten problém skutečně nastal,“ poznamenal nyní opoziční zastupitel Martin Kupka (ODS). Vedení hejtmanství ale za výběrem Chotěborského stálo. Namítalo, že splnil veškeré kvalifikační předpoklady a uspěl v otevřeném výběrovém řízení. Do něj se přihlásil jako jediný uchazeč.