Ani 400 tisíc korun lékaře nepřesvědčí, aby místo Německa pracovali na Karlovarsku

Události: Na Karlovarsku je nedostatek lékařů (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj letos vyčlenil téměř tři a půl miliónu korun na náborové příspěvky pro doktory i sestry, které láká do nemocnic. Zájem je ale zatím minimální. Lékaře v pohraničí vábí spíše práce v Německu, které také postrádá zdravotníky a nabízí výrazně vyšší platy.

Lékaři a zdravotní sestry ze Slovenska, Ukrajiny a Ruska v Karlovarské krajské nemocnici doplňují český personál, přesto stále chybí kolem stovky sester a dvaceti lékařů. „Na odděleních jako je interna, plicní oddělení anebo třeba anesteziologicko-resuscitační, kde je práce poměrně psychicky náročná,“ vyjmenoval mluvčí nemocnice Vladislav Podracký, kde je personální nouze nepalčivější.

Jako nestandardní, ale účinnou možnost, jak přilákat nové lidi, vidí Karlovarský kraj v náborových příspěvcích. Letos nabízí pro zdravotní sestru 150 tisíc a pro lékaře dokonce 400 tisíc korun. „Příspěvky se vyplácejí po zkušební době, podmínkou je setrvání v zaměstnaneckém poměru nejdéle na tři roky,“ vysvětlil radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS).

Raději v Německu

Na čtyřsettisícovou nabídku ale podle vedení nemocnice zatím reagovalo jen několik lékařů, většinou začínajících. Mnozí doktoři z pohraničí raději pracují v Německu, kde si stejnou částku vydělají za několik měsíců.

Jedním z nich je i Michal Petřík. V Sasku působí už tři a půl roku. Z Rumburku to má autem do práce deset minut, v klinice u Žitavy má 40 českých kolegů. Německé televizi MDR řekl, že jedním z důvodů, proč do Saska přišel, je mnohem vyšší plat. „Jako začátečník, hned po ukončení studia, si tu vyděláte podle mého odhadu asi třikrát víc než v České republice,“ vysvětlil Michal Petřík.

Pro Sasko jde o vítanou pomoc. Čeští lékaři doplňují stavy a nemocnice je dlouhodobě podporují. „Máme u nás na klinice stejně jako u sousedů nedostatek lékařů, podobně je to v celém Německu. Snažíme se výměnou našich lékařů za kolegy a kolegyně ze zahraniční zajistit co nejlepší služby pro lidi,“ sdělila referentka saské Klinikum Oberlausitzer Bergland Jana-Cordelia Petzoldová.

Vláda slibuje

Nová česká vláda slibuje, že bude nedostatek lékařů řešit, mimo jiné zvýšením počtu budoucích absolventů univerzit. Fakulty by měly už letos dostat peníze na platy pro vyučující a další peníze by měly dostávat i v následujících letech. „My chceme, aby lékařské fakulty věděly, že to není nějaký jednoletý výstřel, ale že to je jasný plán, který zaručí, že k nim ty peníze půjdou,“ slíbil ministr školství Robert Plaga (ANO).

V České republice studuje každoročně na lékařských fakultách včetně fakulty vojenského zdravotnictví přes 21 tisíc studentů, v průběhu let se počty příliš nemění. Asi třetina mediků jsou cizinci, nejčastěji se jedná o Slováky. Část studentů lékařskou fakultu nedokončí v řádném termínu a někteří studium vzdají úplně. Absolventů je kolem dvou a půl tisíce ročně.