Aktivisté vnikli do dolu Bílina, přes 230 lidí policie zajistila

Aktivisté zastavili těžbu hnědého uhlí (zdroj: ČT24)

Několik set aktivistů z různých evropských zemí u povrchového hnědouhelného dolu Bílina na Mostecku protestovalo proti těžbě fosilních paliv. V brzkých ranních hodinách asi 16 lidí vylezlo na vrchol rypadla v lomu Bílina, kde se připoutali. Těžba v lomu se kvůli tomu zastavila, zhruba od páté odpolední je provoz obnoven. Další stovky lidí vyrazily na pochod proti těžbě uhlí, policie přes 230 z nich zajistila, protože vybočili z povolené trasy a snažili se vniknout do lomu.

Aktivisté z hnutí Limity jsme my prohlašují, že zamýšlejí zastavit těžbu uhlí, kteoru považují za škodlivou. „Jsme tady kvůli změnám klimatu. Proto jsme tady v regionu, kde se těží uhlí. Proto protestujeme. Používáme občanskou neposlušnost, protože standardní prostředky nestačí,“ vysvětlil Áron Tkadleček z hnutí Limity jsme my.  

Na vrchol rypadla v lomu vylezlo šestnáct lidí mezi čtvrtou a pátou ráno a poté se připoutali.„Museli jsme zastavit těžbu, abychom minimalizovali riziko, že by se někomu něco stalo,“ uvedl mluvčí. „Škody samozřejmě vznikají, ale to teď zatím řešit nebudeme,“ dodal. Aktivisté na místě vydrželi patnáct hodin do osmé večerní.

Problémy na pochodu

Na pochod podél dolu Bílina se vydalo zhruba 500 lidí sledovaných desítkami těžkooděnců, policistů na koních i čtyřkolkách a pod dohledem policejního vrtulníku. Vymezen byl podle informací redaktorky ČT Renaty Myslíkové po hranici lomu, zhruba 200 lidí se ale snažilo opustit povolenou trasu a vniknout do lomu. „Došlo k narušení řádného a pokojného pochodu,“ potvrdil policejní mluvčí Daniel Vítek. 

Aktivisty mimo trasu obklopili policejní těžkooděnci. Když policie neuspěla s výzvou, aby se protestující vrátili na stanovenou trasu, necelé dvě stovky aktivistů zajistila a oblast uzavřela.  Zbylých několik set aktivistů dorazilo po vymezené trase do obce Braňany, kde pochod skončil. Žádný z dalších předpokládaných protestů se zatím neuskutečnil. Aktivisté původně ohlašovali, že budou demonstrovat ještě před některou z elektráren.

Jako loni

Protestní akce je součástí vícedenního tábora odpůrců těžby hnědého uhlí. Druhý ročník takzvaného klimatického kempu začal 27. června za obcí Louka u Litvínova. „Od začátku klimakempu je to dnes pátý pochod. Trasa je dohodnutá. Až do dnešního dne vše probíhalo v pořádku,“ podotkl mluvčí Severočeských dolů Kopecký. 

Proniknout do lomu Bílina se účastníkům podařilo už loni v rámci prvního ročníku klimakempu. Tehdy Severočeské doly musely kvůli protestu na několik hodin zastavit těžbu skrývkových hornin. Škoda ale společnosti nevznikla, protože protest se odehrával na místě, kde byla plánovaná dvoutýdenní odstávka.