Léta se na ně čekalo, teď o ně není zájem. Garáže v Blance radnice zpřístupní celé Praze 6

O parkovací místa v garážích u pražského Prašného mostu v Dejvicích, které vznikly při budování tunelu Blanka, se losovat nebude. Má o ně totiž zájem jen 52 řidičů z vybraných částí Prahy 6. V garážích je pro ně přitom vyhrazeno přes sto míst. Na otevření třípodlažního parkovacího domu se čeká už tři roky. Posledním schváleným termínem zprovoznění je letošní 1. červenec.

Kvůli omezené kapacitě se o místo v garáži mohli hlásit pouze obyvatelé Hradčan, Střešovic, Bubenče a Dejvic. To se podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka nejspíše změní. „S největší pravděpodobností se budou moci přihlásit všichni obyvatelé Prahy 6,“ řekl Šrámek. Radnice plánuje vyhlásit druhé kolo přihlášek co nejdřív.

Z důvodu malého zájmu také odpadá nutnost vybírat mezi zájemci o parkování losováním, což se plánovalo na čtvrteční zasedání zastupitelstva. 

Lidé, kteří měli o parkování zájem, se mohli o místa hlásit od 1. června až do středeční půlnoci. Podmínky pro získání parkovacího oprávnění byly stejné jako u modrých zón. Cena za měsíční užívání parkovacího místa je 800 korun.

Parkoviště u Prašného mostu má tři patra. Celková kapacita je 340 automobilů a 26 motocyklů. Pro rezidenty Prahy 6 je určené třetí patro. Druhé z podzemních podlaží je určeno pro krátkodobé parkování. První patro má pak sloužit pro dlouhodobé parkování ostatních řidičů.

Praha v souvislosti s tunelovým komplexem Blanka vybudovala dvě parkoviště. První pod Letnou se otevřelo loni v září. Na otevření druhého parkoviště u Prašného mostu se čeká už tři roky. Šestá městská část převzala parkoviště od hlavního města koncem května. Praha 6 bude garáže spravovat prostřednictvím své správcovské firmy SNEO. Radnice plánuje otevřít garáže 1. července.