Vodáci si mohou mnout pádla. Situace na řekách se po suchu a bouřkách zlepšila

Po nedávných bouřkách mohou vodáci o víkendu vyrazit na všechny turisticky navštěvované řeky v Česku. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu už není na tocích zvýšený stav vody. Podle specializovaných vodáckých serverů se lidé nemusí bát ani dlouhotrvajícího sucha, všechny řeky jsou totiž sjízdné.

Ještě minulý týden nebyl stav na některých řekách příznivý. „Někde byl po nedávných deštích zvýšený stav vody, třeba na Teplé Vltavě. Ale už to klesá, jet o víkendu na vodu nebude nebezpečné. Pozor by si měli vodáci dát jen na jezech, kde hrozí zvýšený průtok vody,“ uvádí Petr Ptáček ze serveru Raft.cz. „Výborná voda ke splouvání je teď na Otavě, Berounce a Ohři. Po dlouhé době začala téct i Lužnice, která byla dlouho suchá,“ dodává.

Dobré podmínky na Lužnici potvrzuje i Lucie Vokřálová z lužnické půjčovny lodí Samba. „V nejproblematičtějším úseku z Tábora do Bechyně je teď dobrá hladina vody. Minulý týden jí bylo míň a jezy byly suché, vodáci museli lodě přenášet. Teď se dá celá Lužnice splout bez problémů a v pořádku by to mělo být i o víkendu,“ vysvětluje Vokřálová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na Sázavě se situace zlepšila, Jizera s Ploučnicí zůstávají na limitech

Minulý týden s nižším stavem vody bojovali vodáci také na Sázavě v úseku z Týnce do Pikovic. I tam se ale už situace zlepšila. „O víkendu má být podle předpovědi hladina vody na 55 centimetrech, což je krásné, bývá tam i méně. Předpokládám, že se to bude i o víkendu dát sjet,“ říká Jaroslav Biolek z půjčovny lodí Bisport na Sázavě.

Naopak méně vody o víkendu poteče na Divoké Orlici, Jizeře a Ploučnici. „Hlavně Jizera a Ploučnice jsou na limitu sjízdnosti, ale jet se tam na vodu dá. Jen musí lidé počítat s horšími podmínkami,“ říká Petr Ptáček. Podle něj jsou všechny ostatní turisticky navštěvované řeky v Česku bez problému sjízdné.