Zámek ve Vizovicích bude mít novou střechu. Červenou, jako před sto lety

Oprava střechy zámku ve Vizovicích (zdroj: ČT24)

Střecha zámku ve Vizovicích prochází nákladnou a technicky náročnou opravou. Výrazně změní dosavadní podobu památky krytina. Nebude tmavě šedá, ale znovu jasně červená jako před sto lety.

Specializovaná firma pracuje na zámku ve Vizovicích nejen na kompletní obnově střešní krytiny, ale i krovů, komínů a ozdobných prvků. Konstrukci jednoduše celou odstranit u vzácné památky nepřipadá v úvahu. Tesaři s chirurgickou přesností odřezávají shnilé trámy nebo jejich části a doplňují je novými, vyrobenými na míru.

Firma, která znovu staví například i vyhořelou chatu Libušín, opravuje krovy sto let starou technologií. „Tohle je původní dřevo, které bylo v této části napadené a ztrouchnivělé. Tak jsme ho nahradili tímhle spojem s kolíky a zajistili klíny,“ popsal tesař Vojtěch Ševčík.

Oprava bude stát čtrnáct milionů korun a potrvá do jara příštího roku. Návštěvníky ale žádná omezení nečekají. Opravuje se za plného provozu. „Jediné omezení je estetický vjem, který návštěvníci můžou mít, když sem přichází,“ řekla kastelánka Jana Pluhařová.

 Zámek například na příští víkend chystá retro sportovní den ve stylu volných nedělí, jak je lidé znají z fotografií z počátku 20. století. Návštěvníci v dobovém oblečení se budou moci v zámecké zahradě zapojit do řady sportovních aktivit. Například kroketu, pétanque, házení kroužků. Připraveno bude hudební vystoupení a pikniková louka.

Sportování v zámecké zahradě před sto lety
Zdroj: www.zamek-vizovice.cz

Pořadatelé by byli rádi, kdyby lidé přišli alespoň částečně v dobovém oblečení. „Určitě to bude jiný zážitek než dělat sport ve funkčním prádle. Mít košili, vestičku, kalhoty, tenisky a na hlavě ‚bekovku' nebo dámy delší sukni. Chceme nabídnout tento netradiční zážitek,“ řekla kastelánka zámku Jana Pluhařová.

Vizovický zámek je národní kulturní památkou, spravuje jej Národní památkový ústav. Objekt nechal vystavět v polovině 18. století olomoucký kanovník a pozdější královéhradecký biskup Heřman Hannibal z Blümegenu. Stavbou pověřil význačného brněnského architekta Františka Antonína Grimma, který navrhl zámek v tehdy moderním francouzském stylu. Na počátku 19. století přešlo panství příbuzenskou linií na rod Stillfriedů, kteří ho vlastnili do roku 1945. Po druhé světové válce převzal správu zámku stát a od roku 1948 je přístupný veřejnosti. Součástí areálu je zámecká zahrada v anglickém a francouzském stylu.

Zámek Vizovice
Zdroj: Jan Rychetský/ČTK