Síť knihoven v Brně zhoustne. Letos se čtenářům otevřou další dvě

Knihovna Jiřího Mahena otevře v Brně další pobočku. Dělníci stavbu v Husovicích dokončí během letních prázdnin a pro čtenáře se otevře od září. Většinu z potřebných sedmi milionů poslalo Brno z městského rozpočtu. Půjde už o šestatřicátou pobočku městské sítě knihoven. Ta už od dvacátých let minulého století přispívá k pověsti Česka jako země s největším počtem knihoven na obyvatele.

Budovu sousedící s kulturním centrem Musilka v Husovicích obsadili dělníci. V září, po rekonstrukci tam vznikne další brněnská knihovna. „Ten impulz přišel od občanů Brna-sever a hlavně od občanů Husovic, kteří dlouho volali po knihovně, protože knihovna tady byla a byla zrušená,“ řekla místostarostka MČ Brno-střed Miriam Kolářová (KDU-ČSL).

S obnovou knihovny se teď výrazně promění celý prostor. „Byl tady velký pás unimobuněk z azbestu, které jsme museli zbourat. Bylo to dlouhodobě nevyhovující. Plocha bude sloužit pro kulturní akce, můžou se zde pořádat koncerty, různá divadla,“ popsala místostarostka.

Knihovna Jiřího Mahena tak získá už šestatřicátou pobočku. A ještě jedna další přibude příští rok v centru města. Brno tak přispívá pověsti Česka jako země, která má nejhustější knihovní síť na světě. Má víc knihoven než například Španělsko nebo Velká Británie.

„Máme zhruba čtyřicet tisíc čtenářů v rámci celé naší knihovní sítě. Nepřikláněla bych se k názoru, že ubývá čtenářů nebo že by lidé nečetli,“ řekla ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně Jana Kuncová.

Město chce návštěvu brněnských knihoven ještě zjednodušit. Během příštích měsíců bude možné půjčit si knihu přes stejnou kartu, kterou teď lidé používají třeba pro elektronické jízdné na hromadnou dopravu.

Sto knih na festivalu Re:publika

Na brněnských oslavách sto let od vzniku Československa získaly knihy i vlastní pavilon. „Nese název Sto let - sto knih. V expozici Festivalu Re:publika budou vystaveny knížky, které mají v rámci historie čtenářům stále co říct,“ řekla Jana Kuncová. Bohatost knižní kultury prezentují inspirativní citáty z nejlepších děl, které motivují k přemýšlení o historických souvislostech a budoucnosti.

Kromě připravované výstavy se mohou návštěvníci těšit na relaxační a interaktivní zónu pro rodiče s dětmi, Edtech knihovna ukáže 3D technologie a aplikace podporující čtenářskou gramotnost, literární salon naplní autorská čtení a diskusní fóra.