Slovanská epopej i obří socha Masaryka. Přípravy na Festival Re:publika vrcholí

Výročí vzniku samostatného Československa oslaví Festival Re:publika. Z Prahy do Brna při této příležitosti doputovala Slovanská epopej od Alfonse Muchy. Festival za 128 milionů korun představí od soboty i slavná literární nebo designová díla, vzpomínat se bude i na vítězné sportovní okamžiky.

Kromě Slovanské epopeje nabídne festival i netradiční výstavy. Do soboty vyroste na brněnském výstavišti celé město. Vytvoří ho designér Maxim Velčovský a návštěvníci v něm najdou vše od náměstí přes památník, pěší zónu až po chrám.

V uměle vytvořeném prostoru budou zasazena ta nejlepší díla československého designu za posledních sto let, své místo zde bude mít i současná tvorba.

„Vznikne struktura, do které se nastěhují designéři a umělci se svými instalacemi a představí nám své vize a názory na to, co nás čeká,“ uvedla kurátorka Jana Zielinski. Na výstavu s názvem Avant Garde bude z náměstí shlížet prolézací socha Tomáše Garrigua Masaryka od designéra Maxima Velčovského.

Novou venkovní instalaci STANDARDA představí i Krištof Kintera. „V podstatě je to návrat k jakýmsi kořenům lidských vlastností,“ řekl kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl s tím, že až do 17. června se na Výstavišti uskuteční 74 koncertů nebo 67 divadelních vystoupení. Pestrý program čeká návštěvníky hned první otevírací víkend, brány areálu se otevřou v sobotu ve 12 hodin. 

  • SOBOTA 26. května
    12:00 Slavnostní zahájení Festivalu RE:PUBLIKA
  • 13:00 Autogramiáda hráčů mistrovské Komety Brno
  • 14:30 Koncert Tomáše Kluse
  • 18:00 Koncert Rozhlasového Big bandu Gustava Broma
  • 21:30 Vernisáž instalace Krištofa Kintery
  • NEDĚLE 27. května
  • 14:30 Mediální škola Českého rozhlasu
  • 15:00 Komentovaná prohlídka expozice designu
  • 17:30 Listování - Legenda Zikmund a Hanzelka
  • 20:30 Světelná show 

Festival Re:publika připomene také slavné sportovní úspěchy. V Re:lax zóně si budou moci návštěvníci vyzkoušet na padesát sportů v jejich historických i současných podobách. K vidění bude i motorka Karla Abrahama nebo míč z finále mistrovství světa žen v házené z roku 1957 s podpisy všech tehdejších mistryň.

Úspěšná literární díla z uplynulého století přiblíží výstava 100 let 100 knih. Kromě autorských čtení a workshopů se spisovateli a ilustrátory představí i sto vybraných českých knih a dalších sto knih pro děti. Největší československé rande chystá během festivalu i umělkyně Kateřina Šedá. Na internetových seznamkách oslovila 1918 lidí, které pozvala do Brna, aby se setkali tváří v tvář.

Organizátoři čelí žalobě

S festivalem se ale pojí i kontroverze. Po celém Brně se objeví známé citáty z českých literárních děl, a právě jeden z nich se stal terčem trestního oznámení. Pochází z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka a pronesl jej německy vojenský lékař Grünstein. V překladu znamená Češi jsou banda simulantů.

Podle oznamovatele tento výrok odpovídá zákonu o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. „Obecně nás mrzí, že ačkoliv je podtitul festivalu Buďme zase spolu, tak se s nepochopením setkaly i další citáty, například ten od Tomáše G. Masaryka, který pronesl, že vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným,“ řekla Adéla Nováková z Turistického informačního centra.

Ani největší lákadlo festivalu, Slovanská epopej, není jen předmětem obdivu, ale i zdrojem dohadů. K dalšímu řízení se totiž po květnovém rozhodnutí Nejvyššího soudu vrací spor o vlastnictví díla.