Na západě Čech se zmítá země. Zemětřesný roj na Chebsku bude ještě pokračovat

Na Chebsku se od čtvrtka otřásá země. Nejenže přístroje zaznamenávají otřesy na úrovni třetího stupně Richterovy stupnice, ale cítí je i lidé. Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd zasáhl západ Čech zemětřesný roj, který bude ještě pokračovat.

Otřesy země mají epicentrum poblíž Lubů u Chebu. Samotné otřesy trochu připomínají duchařské historky – je slyšet hluboké hřmění, poté se začínají otřásat skleničky a hýbat lustry. „Je to jako když před barákem jezdí po hrbolaté cestě kamion,“ popsal jeden z nočních otřesů obyvatel lokality nedaleko epicentra.

Otřesy stále sílí, v pátek ještě nepřekročily třetí stupeň Richtera, v sobotu již ano. „Měli jsme dosud nejsilnější zaznamenaný otřes s magnitudem 3,1,“ uvedla Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu. Třetí stupeň značí malé zemětřesení.

O žádných škodách geofyzikové nevědí. „Při takové síle otřesů je ani nečekáme,“ podotkla Jana Doubravová.

Otřesy, které začaly ve čtvrtek a cítit byly především v pátek a sobotu, zřejmě budou ještě nějakou dobu pokračovat. Není však jasné, jak dlouho. „Protože jsou zatím všechny otřesy poměrně silné, je možné, že se nahromaděná energie uvolní rychle,“ naznačila Jana Doubravová. 

Zemětřesení není na Chebsku výjimečné. Geologové zaznamenali i dlouhé zemětřesné roje, které trvaly půl roku, jiné jsou mnohem kratší. Naposledy se země na západě Čech třásla loni na počátku léta, silnější otřesy pak region zasáhly před čtyřmi lety. Tehdy došlo i k pádu komína a domům praskaly zdi.