Skalní město v muzeu. V Turnově vzniká expozice horolezectví

Události: V Turnově vzniká expozice horolezectví (zdroj: ČT24)

Nová expozice horolezectví věnovaná především pískovcovému lezení typickému pro Český ráj vzniká v Turnově. Hrubá stavba už je hotová, teď muzeum shání exponáty – do sbírky můžou přispět i sami horolezci. Nová část muzea vyjde na 40 milionů korun, otevřít se má příští rok.

„Momentálně se pracuje na interiérech, dělají se omítky a štuky,“ popisuje stavbyvedoucí Libor Milota. V přistavované části dělníci budují výtah, vnitřní schodiště, příčky, sociální zařízení a rozvody.

„Následovat bude rekonstrukce části střechy, obložení stěn směrem do atria muzea a zasklení okenních ploch. Na závěr dojde k venkovním úpravám, opravě historické opěrné zdi a vydláždění vnitřního dvora,“ uvádí mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná.

Nová třípodlažní budova vzniká na místě bývalé kavárny, dílen, spojovací chodby a galerie. Z těchto prostor zůstala zachována jen část obvodových zdí galerie. Stavební práce by měly skončit v létě, poté se začne instalovat expozice.

Stavební práce v budoucí expozici horolezectví
Zdroj: ČT24

Alšův obraz je ukrytý ve schránce

Staveniště ukrývá i největší exponát nové sbírky. „Obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou je teď za stěnou, bezpečně ochráněný před tím, aby se s ním nic nestalo,“ říká ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

Na stejné stěně visí monumentální obraz Mikoláše Alše s pravou kožešinou už 40 let, sejmutím by se mohl poškodit. Během stavby proto zůstává ukrytý v prachotěsné klimatizované schránce, pak se stane součástí interaktivní expozice.

Obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou od Mikoláše Alše visí na stejném místě už 40 let (archivní foto)
Zdroj: ČT24

Návštěvník v ní bude pomyslně stoupat od malých kopců k osmitisícovým vrcholům. Expozici dotvoří světelné efekty a animace. V současné době dokončují pracovníci muzea scénář expozice a doplňují jej o předměty i archivní fotografie a další materiály.

Exponáty přinášejí i sami horolezci

Základem nové sbírky jsou karabiny, cepíny, kladiva nebo boty. Do muzea je přinášejí sami horolezci. Často se jedná o kutilské napodobeniny západního zboží, které se v tuzemsku sehnat nedalo.

Základem nové sbírky jsou karabiny, cepíny, kladiva nebo boty
Zdroj: ČT24

„Přivítáme v podstatě cokoliv, primárně se věnujeme místnímu pískovcovému lezectví,“ říká historička muzea Alžběta Kulíšková. Kromě horolezecké výstroje jsou pro muzeum cenné i fotografie a deníky pamětníků.

Novou expozici horolezectví plánuje turnovské Muzeum Českého ráje otevřít v červnu příštího roku. Kraj, který je zřizovatelem muzea, získal na projekt za 40 milionů korun evropskou dotaci.

Nahoře stav v září 2017, dole vizualizace budoucí podoby exteriéru horolezecké expozice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK