Beskydské řeky na suchu. Jsou na desetině běžných průtoků

Průtoky řek tekoucích z Beskyd dosahují kvůli rekordně teplému a na srážky chudému jaru historických minim pro toto období. Řeky Ostravice a Olše jsou na deseti až dvaceti procentech průtoků běžných na přelomu dubna a května, uvedla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

U vod tekoucích z Jeseníků je podle Povodí Odry situace lepší. „Průtoky jsou zde vyšší díky doznívajícímu tání, i tak jde ale jen o 30 až 50 procent obvyklého průtoku v tomto období,“ řekla mluvčí podniku.

Jesenické přehrady Slezská Harta a Kružberk jsou díky tání plné. „Na beskydských nádržích Morávka, Žermanice a Těrlicko se již projevují nižší přítoky a jejich hladiny netradičně pro tuto sezonu klesají. V souladu s manipulačními řády bylo nutné omezit i odtok z těchto přehrad,“ dodala Šárka Vlčková.

Pokud by se situace se suchem prodlužovala, tak by mohl nastat problém s dodávkou pro průmysl. Například z Těrlické přehrady odebírají vodu doly a Třinecké železárny. A z Žermanic odebírá Biocel Paskov.
Šárka Vlčková
státní podnik Povodí Odry

V přehradě Šance je ještě snížená hladina kvůli rozsáhlé rekonstrukci, která se letos dokončuje. Vlčková uvedla, že během 50 let od vybudování této nádrže byl v porovnání s letošní nízkou dubnovou hodnotou přítoku nižší jen jeden údaj, a to z roku 1974.

„Pokud se však podíváme na letošní období od února do dubna, nebyly v historii přehrady dosud zaznamenány tak nízké přítoky za tyto tři navazující měsíce. I v roce 2015, tedy v roce extrémního sucha, trvaly vyšší přítoky do přehrady až do poloviny května a vlastní sucho začalo v červnu,“ uvedla Vlčková.

Část ČR postihlo sucho
Zdroj: www.intersucho.cz

Také zástupci firmy Moravskoslezské vodovody a kanalizace už dopady letošního suchého období pozorují na menších lokálních zdrojích povrchové vody, např. na Třinecku nebo na Frenštátsku. „Situaci jsme schopni řešit tak, aby byly zajištěny dodávky vody,“ upřesnil mluvčí společnosti Marek Síbrt.