Vltava před Krumlovem je pro vodáky uzavřená. Hrozí pád tisícitunové Barevné skály

Události v regionech: Hrozí zřícení Barevné skály u Krumlova (zdroj: ČT24)

Vltava mezi Větřním a Novým Spolí před Českým Krumlovem se uzavřela pro vodáky. Hrozí totiž pád tisícitunového bloku z Barevné skály, známé také jako Papouščí skála. Zákaz proplouvání pod skálou může trvat celou sezonu. Vodáci a půjčovny lodí však chtějí najít řešení umožňující proplutí úseku. V místě je uzavřená i pobřežní stezka pro cyklisty a pěší.

„Patří do skupiny pět. To znamená, že tam hrozí bezprostřední nebezpečí pádu,“ říká o stavu Barevné skály soudní znalec z oboru geologie Jiří Růžička. Může za to spára v masivu, která se zvětšila přes zimu. Lesy ČR, které mají skálu na starosti, proto rozhodly, že zavřou nejen silnici pod skálou, ale nově i část řeky Vltavy.

To však vyvolalo odpor vodáků. Ti musí skončit cestu ve Větřní a tam naložit lodě na svozové autobusy. Na řeku se znovu vrátí o dva kilometry dál v Novém Spolí. „To ve výsledku znamená dopravní kolaps nejen na vodě, ale i na silnici, protože to je neproveditelné,“ lamentuje předseda Sdružení půjčoven lodí a kempů na Vltavě Radek Šťovíček. Vodáci požadují umožnění proplutí alespoň u druhého břehu řeky, dál od skály. Lesy ČR to však zatím odmítají s tím, že i tam by mohly odražené úlomky z padající skály někoho ohrozit.

Barevná skála na Vltavě
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek chtějí Lesy ČR umístit na stezku pod skálou dvoumetrový plot. I přes zákaz tam totiž stále chodí pěší a jezdí cyklisté. Na vodu neplánují umístit fyzickou zábranu. Už nyní ale vodákům, kteří by pod skálou proplouvali, hrozí kromě utrženého masivu také pokuta.

Sanační práce na skále, které začnou za měsíc, mohou trvat celou sezonu. „Budeme se snažit toto období maximálně zkrátit, ale dnes nelze předjímat, jak dlouho sanace potrvá,“ uvedl Radek Kordač z Lesní správy Český Krumlov.

Loni splulo Vltavu podle odhadů 250 tisíc lidí. Letošní sezonu oficiálně zahájilo 21. dubna odemykání řeky v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodu. V posledních letech přibývá cizinců, kteří chtějí Vltavu splout. Turisté nejčastěji využívají vícemístné gumové rafty.