V areálu historických vysokých pecí v Ostravě startuje konopný veletrh

Až do neděle bude probíhat v pořadí už třetí ročník konopného veletrhu Konopex, který vyroste stejně jako loni v unikátních prostorách pod vysokými pecemi v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovic. Návštěvníci zde naleznou kromě různých konopných produktů i vše, co je potřeba pro nadcházející pěstební sezonu.

Třídenní konopný veletrh Konopex chce rovněž představit další praktické využití konopí v lékařství, stavebnictví či textilním průmyslu a kromě samotného veletrhu zahrne i přednášky, besedy, workshopy a zábavu.

Praktické zkušenosti získají návštěvníci na workshopech míchání konopného betonu, sázení a řízkování bylin, výrobě konopných mastí, krémů a tinktur.
Nicol Vondra
mluvčí veletrhu Konopex

Expozice budou i letos věnované konopí napříč obory – od potravinářství a lékařství přes kosmetiku a textilní průmysl až po papírenství, energetiku či veterinářství.

Workshopy se budou věnovat například míchání konopného betonu nebo sázení a řízkování bylin. Besedy s odborníky se zaměří na léčebné využití konopí, jeho přínos pro výživu a zdraví či jeho národohospodářský význam.

  • Použití konopí pro léčebné účely je v Česku povoleno od dubna 2013, dlouho ale chyběla potřebná vyhláška. Až v listopadu 2014 Státní ústav pro kontrolu léčiv zprovoznil úložiště elektronických receptů, a lékaři tak mohli začít pacientům konopí předepisovat. Zpočátku bylo dovážené z Nizozemska a prodávalo se za zhruba 270 korun za gram, za první půlrok si ho koupilo deset pacientů. 
  • Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

Veletrh ukazuje konopí jako rostlinu využitelnou v mnoha směrech. Návštěvníci mohli v předchozích ročnících ochutnat například konopný sýr, konopné pivo či konopnou zmrzlinu. Vystavovatelé nabízeli i semena a hnojiva, domácí i venkovní pěstební techniku, oblečení, kosmetiku či stavební materiály.

Konopí se totiž může použít jako surovina pro stavby. Desky z něj vyrobené mohou nahradit dřevo i beton. Na průměrný rodinný domek je potřeba vypěstovat konopí na čtyřech hektarech. 

Na akci dříve zasahovala policie

Úvodní sezona veletrhu Konopex se odehrála na výstavišti Černá louka, loni se akce přestěhovala do multifunkční auly Gong v Dolní oblasti Vítkovic. Konopex se letos koná v prostorách Starých koupelen od pátku 20. dubna do neděle 22. dubna. Základní vstupné na celou akci stojí 150 korun.

Předloni na veletrhu, který tehdy navštívily 4 tisíce lidí, zasahovala i policie, která tam řešila 31 přestupků a dva trestné činy. V okolí výstavní haly například návštěvníci kouřili marihuanu.