Muž, který v Chomutově zastřelil romského řidiče dodávky, dostal 12,5 roku vězení

Události ČT: Muž, který v Chomutově zastřelil romského řidiče dodávky, dostal 12,5 roku vězení (zdroj: ČT24)

Petr Benda má za loňskou střelbu na sídlišti v Chomutově, při níž zemřel čtyřiatřicetiletý Rom, strávit 12,5 roku ve vězení. Ústecký krajský soud Bendu potrestal za vraždu s rozmyslem a poškození cizí věci. Skutek podle soudu neměl rasový podtext. Trest je tak na samé spodní hranici trestní sazby, Bendovi hrozilo až 20 let vězení.

Incident se odehrál loni 27. května kolem třetí hodiny v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Podle soudu se muž rozhodl zastavit dodávku, která podle svědectví jeho matky jezdila kolem a narážela do jiných aut i do lidí.

Obžalovaný vyběhl ven a vystřelil minimálně třináctkrát na dodávku, která jela rychlostí asi sedm až osm kilometrů za hodinu. Zbraň držel dlouhé roky legálně. Roma za volantem několikrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Muž následkem těžkých zranění zemřel. Střelec pak počkal na policii.

Zatímco Benda byl v době střelby střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a drog. Podle znaleckého posudku, který přečetl soud, byl muž pod vlivem marihuany a v jeho těle bylo nalezeno 1,32 až 2 promile alkoholu podle místa, odkud byla tekutina z krve odebrána.

Kromě vraždy soud vyměřil trest i za poškození cizí věci, tedy za střelbou poničenou dodávku. Soud zároveň přiznal nemajetkovou újmu rodině oběti ve výši 2,5 milionu korun. Blízcí zastřeleného žádali dvojnásobek. 

Chránil jsem lidi, řekl Benda

Benda podle obžaloby vystřelil na dodávku 13 ran a několik z nich muže zasáhlo. Počátkem dubna Benda před soudem odmítl, že by chtěl někoho zabít. Uvedl, že se obával o životy lidí venku i svůj. Rušení nočního klidu na sídlišti je podle něj téměř každodenní, tentokrát se ozýval křik a řev a dodávka jen těsně minula skupinku lidí.

„Okamžitě mi naběhly ty hnusy, co se dějí, útoky auty a další útoky. Rozhodl jsem se, že půjdu ven těm lidem pomoci. Zbraň jsem si vzal, protože jsem chtěl chránit lidi, protože jsem byl přesvědčen, že jim hrozí nebezpečí,“ uvedl u soudu. Rodině mrtvého Roma se v jednací síni omluvil.

Střílet prý začal až ve chvíli, kdy se k němu dodávka přiblížila a on se bál i o svůj život. „Já jsem si ve tři hodiny ráno zčistajasna nevyběhl zastřelit člověka,“ prohlásil Benda. Zbrojní průkaz má od roku 2002.

Benda podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou ani nemocí. Podle psycholožky Štěpánky Tůmové je nevyzrálý v sociálních kontaktech a je citlivý v otázce spravedlnosti. „Přemýšlí nad tím, co by se dalo udělat, aby to tak nebylo. V žebříčku jeho hodnot dominují mesiášské sklony. Nelze říci, že tyto postoje a myšlenky jsou amorální. Naopak, svědčí o jeho jisté vysoké morální úrovni, ale řešení situací je do jisté míry odtržené od reality. On lituje smrti člověka jako takového, ale cítí, že bylo nutné takto zakročit,“ uvedla Tůmová.