Pozor, v muzeu je zákruta. Brzdí tam socialistické trabanty, škodovky i první elektromobil

Auta, která se pojí s obdobím socialistického Československa, připomíná na nové výstavě Technické muzeum v Brně. Expozice s názvem „Pozor, zákruta“ představuje celkem dvanáct vozů, mezi kterými jsou i tři prototypy. Unikátní je první československý elektromobil EMA vyrobený v Brně. Existuje jen ve dvou exemplářích.

Znělka „Pozor, zákruta“ se před lety pravidelně ozývala z Českého rozhlasu a lákala posluchače k poslechu motoristického magazínu. Řidiči tenkrát brázdili silnice v trabantech, polských fiatech nebo škodovkách. Jak auta v době socialistického Československa vypadala a jak těžké bylo je získat, si mohou připomenout návštěvníci Technického muzea v Brně. 

Některé z vystavených exponátů se do běžného provozu nikdy nedostaly. Například Škoda 720 nebo EMA. Dívčí jméno EMA je zkratka pro Elektrický městský automobil. Jako první československý elektromobil vznikl ve Výzkumném ústavu elektrických strojů točivých v Brně ve spolupráci s Katedrou spalovacích motorů brněnského Vysokého učení technického. Jeho vývoj začal roku 1968. Elektromobil byl vyrobený pouze ve dvou exemplářích, z nichž jeden má právě brněnské muzeum.

Elektromobil EMA 1
Zdroj: ČT24

Elektromobil je unikátní v tom, že jeho konstruktéři nechtěli elektrifikovat žádné už existující auto, ale vytvořili vlastní model. „Měl to být malý městský vůz pro dva dospělé a dvě děti. Na jedno nabití ujel padesát kilometrů,“ řekla kurátorka výstavy Sylvie Zouharová Dyková. Ačkoliv se dá říct, že zkoušky elektromobilu byly úspěšné a vozidlo fungovalo, nebyl zájem tehdejšího politického vedení ho vyrábět ve velkém.

Kurátorka výstavy Sylvie Zouharová Dyková hovoří o elektromobilu EMA (zdroj: ČT24)

Do některých vystavených automobilů se mohou lidé také posadit. Třeba do „žigulíka“ z roku 1984, který patřil známé české sportovkyni Daně Zátopkové. Na jiné si budou moci sáhnout, ale jen v rukavičkách. „ Opravdu máme pro návštěvníky připravené rukavice, aby nám vybavení automobilů nepoškodili,“ řekla s úsměvem Sylvie Zouharová Dyková. Novou expozici doplňují dobové velkoformátové fotografie Viléma Heckela.