V Děčíně začali ocelovými lany zajišťovat uvolněný skalní masiv

Události: V Děčíně začali zajišťovat uvolněný masiv (zdroj: ČT24)

V Děčíně začaly práce na sanaci uvolněného pískovcového masivu, který hrozí zřícením. Už v pátek proto muselo město evakuovat dvě desítky lidí ze dvou domů pod skálou. Práce na zajištění skály by měly být hotové do dvou týdnů. Na prázdné domy dohlíží policie.

Nebezpečnou oblast na Pastýřském vrchu obehnala policie už v pátek páskou, v sobotu stav skály na místě prověřoval specialista ze sanační firmy. Pak začala více než desítka lidí ze specializované firmy napínat ocelová lana. Ta vytvoří záchranný plot, který by měl roztříštit masu, pokud by náhodou skutečně spadla.

Skála se bude podle mluvčí radnice Markéty Lakomé rozebírat postupně po částech, odlupováním masivu. Horolezeckou technikou pak budou balvany vynášet nahoru. „Zabezpečení skály přijde podle odhadů zhruba na milion korun,“ dodala.

Pracovníci specializované firmy natahují záchranný plot z ocelových lan
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Masiv je součástí Pastýřského vrchu v části Podmokly, což je širší centrum města. Evakuované domy stojí u hlavního silničního tahu na Teplice, který zůstává průjezdný.

Ohrožení zjistili odborníci z pravidelného monitoringu a ve čtvrtek upozornili vedení města, že hrozí reálné nebezpečí, že se skála utrhne. „Voda a mráz udělaly své, je to pískovec. Mluvíme asi o 74 kubících, takže je to velký masiv,“ uvedla děčínská primátorka Marie Blažková (ANO).

Problémy s nestabilními pískovcovými skalami nejsou v Děčíně ničím neobvyklým. V roce 2014 se uvolnil v části Horní Žleb 25 tun vážící balvan, který jen těsně minul jeden dům a skončil na zahradě mateřské školy. Město pak s pomocí státní dotace celé okolí sanovalo a nechalo zde umístit bariéry proti pádům dalších kamenů. Nestabilní bloky nechala radnice odstranit také z oblíbené lezecké stěny v centru.