Armáda spásy otevřela sýrárnu. Práci tam našli lidé z okraje společnosti

Farma ve Strahovicích (zdroj: ČT24)

Nezisková organizace Armády spásy otevřela vlastní sýrárnu. Provozuje ji na farmě ve Strahovicích na Opavsku. Už téměř dvacet let rozpadlou usedlost postupně opravují převážně lidé, kteří jsou dlouhodobě bez práce, bez domova.

Starají se také o četná domácí zvířata – prasata, ovce, kozy, krávy a drůbež. Lidé, kteří se dostali do tíživé sociální situace, tam mohou pracovat po omezenou dobu.

„Cílovou skupinou jsou lidé starší osmnácti let, kteří jsou dlouhodobě bez zaměstnání, a mají zájem se připravit na placené zaměstnání na běžném pracovním trhu nebo si práci zpočátku jen vyzkoušet a potřebují k tomu individuální a dlouhodobou podporu,“ uvedli zástupci Armády spásy.

Zaměstnání tam našla i Stanislava Marečková. Dříve pracovala v pekárně, prodávala na trzích. Do armády přišla původně vypomoct do kuchyně, před dvěma lety ale doslova propadla výrobě sýrů. Společně s kolegyní vyrábějí několik druhů sýrů z kravského i kozího mléka, které výhradně pochází ze Strahovické farmy. 

Na farmě máme celkem 40 koz, ale jenom asi polovinu jich dojíme.
Pavel Mytych
vedoucí farmy

„Zázemí zemědělské usedlosti z velké části vystavěli místní zaměstnanci,“ uvedl ředitel Armády spásy v Opavě Gerhard Karhan. Sýrárna podle něj vznikala od loňského ledna. „Stála asi 380 tisíc korun,“ doplnil. Třetinou přispěl úřad moravskoslezského kraje, který nabídl Armádě spásy další podporu.

O provoz na farmě se momentálně stará 12 lidí. „Téměř všichni vědí, co je to žít na ulici a prošli také azylovým domem,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.