Jemnice chce opravit hrobku posledních šlechticů. Na památce se podepsal čas i zloději

Chátrající hrobka Pallaviciniů v Jemnici (zdroj: ČT24)

Jemnice na Třebíčsku chce nechat opravit novoklasicistní hrobku rodu Pallaviciniů. Stavba zapsaná na seznam kulturních památek od konce II. světové války chátrá. Za posledních sedmdesát let byla navíc několikrát vykradená. Na rekonstrukci chce město získat dotaci čtyřicet milionů korun z Programu záchrany architektonického dědictví.

Tepané železné mříže chránící hrobku rodu Pallaviciniů před nájezdy nezvaných návštěvníků už dávno ukradli zloději kovů. Teď je obehnána pouze plotem na dřevěných kůlech. Ani on ale nemůže zastavit postupné chátrání stavby uprostřed hájku dva kilometry za Jemnicí.

Zloději zničili sarkofágy, ukradli plot i fotopast

Temné časy kdysi honosné stavby odstartovala padesátá léta minulého století, kdy se do hrobky poprvé vloupali zloději. „První vykradli zloději sarkofág markraběnky Irmy Pallavicini,“ řekla kronikářka Jemnice Jana Jánská. V 90. letech zloději zničili mramorové sarkofágy. Později se snažili rozebrat měděnou střechu. V roce 2015 ukradli litinový plot v ceně 250 000 korun a nakonec i fotopast umístěnou před vchodem do hrobky.

Poničený interiér památky u Jemnice
Zdroj: ČT24

Právě Irma Pallavicini nechala hrobku u Jemnice postavit pro svého syna Karla, který v roce 1900 zemřel v Anglii po pádu z koně. Po řádění zlodějů ale musely být ostatky všech pochovaných členů rodiny zpopelněny a odvezeny, proto už šlechtický rod o majetek nemá zájem. A město zase nemá peníze na opravu. Spolu s památkáři teď podalo žádost o zařazení do programu na záchranu architektonického dědictví. „Žádali jsme o částku zhruba čtyřicet milionů korun na celkovou rekonstrukci,“ vyčíslil starosta Jemnice Miloslav Nevěčný (ODS) výši požadované dotace.

Hrobka patří mezi 21 ohrožených památek Vysočiny

Národní památkový ústav hrobku postavenou v letech 1901 a 1902 vede mezi 21 ohroženými památkami Kraje Vysočina. „Stav hrobky je alarmující,“ řekla mluvčí Národního památkového ústavu Telč Ilona Ampapová.

Návrh rodinné hrobky vypracovali vídeňští architekti Otto Hofer a Wilhelm Zech. „Uvnitř hrobky postavené na půdorysu rovnoramenného kříže se nachází třímetrový bronzový kříž s Kristem od českého sochaře Ignáce Weiricha. Autorem oltářní architektury, na níž je kříž umístěn, je zřejmě Josip Plečnik,“ popsala Ilona Ampapová. „Nejprve je nutné objekt odvlhčit a odvodnit, je nutné také provést oplocení,“ vysvětlila památkářka. Teprve pak přijde na řadu samotná oprava budovy včetně interiéru.

Jemnice už získala dotaci na rekonstrukci kostela

S postupnou rekonstrukcí historických objektů, kterou umožňuje dotace z Programu záchrany architektonického dědictví, má Jemnice zkušenosti. Mezi lety 2004 až 2015 díky ní opravila gotický kostel sv. Víta, který býval součástí františkánského kláštera. „Nejdůležitější je se s konkrétní památkou do dotačních programů vůbec dostat. Ve chvíli, kdy už jste jednou podporu získali a děláte rozumná vyúčtování a opravu, máte velkou šanci, že peníze dostanete opakovaně,“ řekl Zdeněk Šálek, vedoucí odboru investic a rozvoje jemnické radnice. Letos chce město investovat dva miliony korun a začít opravou střechy.

Hrobka je veřejnosti nepřístupná. Mimořádné prohlídky se uskutečnily v roce 2012 u příležitosti 100. výročí jejího postavení. Tehdy ji navštívily přes dva tisíce lidí. V roce 2015 město investovalo přes 100 000 korun do revitalizace parku v okolí hrobky.

Zámek v Jemnici
Zdroj: Jiří Berger/ČTK

Hrobka není jediným pozůstatkem Pallaviciniů v Jemnici. Městu patří i honosný zámek. I ten se město snaží v rámci svých možností opravovat. Na generální rekonstrukci, která by vyšla na stamiliony, ale také nemá peníze. I proto radnice současně s opravami hledá případného zájemce o koupi zámku.