Baťův kanál – první stupínek pro budoucí mořské vlky

Spytihněv (Zlínsko) – Baťův kanál je svojí podobou i okolím v Česku jedinečný. Kdo sem přijede, může se jedním směrem plavit na lodi a zpět se vydat třeba na kolečkových bruslích po souběžné cyklostezce. Plavba na něm může být také příjemným seznámením s ovládáním člunu – a tedy i pomyslným prvním krokem pro budoucí větrem ošlehané kapitány.

Zatímco vodáctví je v Česku takřka národním sportem a „deka“ z kánoí a dalších lodí každé léto přikrývá všechny řeky, kde je to jenom možné, plavba motorovým člunem je méně obvyklá. Baťův kanál je pro ni však vhodný – malé čluny a hausbóty se po něm plaví běžně, naopak zde nehrozí, že se nezkušený kapitán ocitne pod kýlem velkého výletního parníku nebo mohutné nákladní lodi. Plavba začíná v některém z více než desítky přístavů mezi Otrokovicemi a Hodonínem, a kdo se rozhodne vyrazit na hausbót, nemůže se připravit o noc na lodi. „Je zvláštní něčím, co doma nezažijete. Třeba spíte pod hvězdami, máte blízký kontakt s přírodou,“ říká majitel přístaviště Spytihněv Stanislav Hampala.

Zpáteční cesta již nemusí být na vlnách. Podél Baťova kanálu vede cyklostezka, po které může znavený „kanáloplavec“ dojet až do Zlína na kole nebo kolečkových bruslích.

Touláme se Českem: Baťův kanál (zdroj: ČT24)