Lékaři zkouší telemedicínské terminály. Pacienty zkontrolují přes internet

Telemedicína v Ostravě (zdroj: ČT24)

Čtyři sociální zařízení ve správě Moravskoslezského kraje budou celý rok testovat telemedicínské terminály. Zdravotnickému personálu umožní například měření EKG, ale jejich součástí je třeba i glukometr, oximetr, teploměr a tlakoměr. Zařízení přenáší data lékaři, který tak na dálku může sledovat stav pacienta.

„Klienti v domovech sociální péče ve většině případů mají ve svém věku různé nemoci a potřebují lékařskou péči. Ta dnes neprobíhá až tak intenzivně, jak by mohla, a telemedicína, kterou přinášíme, tmelí díru, která vzniká při procesu poskytování zdravotní péče,“ řekl Norbert Schellong, který uspěl v prvním ročníku krajské soutěže o nejlepší chytrá řešení v zavádění inteligentních technologií.

Ve vybraných sociálních zařízeních tak nyní stačí, když pacienta takzvaně přeměří pouze zdravotní sestra. „Hodnoty se nahrávají v reálném čase do aplikace v mobilním telefonu a z něj míří přes dohledové centrum až k lékaři. Například do počítače nebo mobilního telefonu,“ přibližuje redaktorka ČT Pavla Daňková.

Pokud hodnoty vybočují z normálu, je na to lékař upozorněn a rozhodne o dalších krocích. Například změně medikace, nebo dokonce přivolání sanitky. Telemedicínské terminály jsou nyní hrazeny z rozpočtu krajů nebo měst, zdravotní pojišťovny je zatím nepodporují.

Ty technologie dneska jsou tak daleko, že dokážeme přenášet kontinuální měření například křivky EKG srdce. Dokážeme 24 hodin denně měřit teplotu a tu samozřejmě prostřednictvím těch bezdrátových technologií okamžitě přenášíme na server, který pomáhá předvyhodnocovat zdravotnická data, ale formou různých alarmů upozorňujeme ošetřující lékaře, kteří v tom sociálním zařízení (nepřetržitě) nejsou.
Norbert Schellong
odborník na zavádění inteligentních technologií

V plánu další podpora zdravotní techniky

Kraj plánuje, že soutěž, v níž budou lidé opět navrhovat různá chytrá řešení, znovu vyhlásí. Chce se však zaměřit už na hledání nápadů a přímo podpořit třeba následný vývoj chytrých řešení.

Národní telemedicínské centrum (NTC), které bude sloužit jako koordinační a vzdělávací středisko pro nové odvětví medicíny, vzniklo v roce 2012 v Olomouci. V tuzemsku ojedinělou instituci založily tamní fakultní nemocnice a Univerzita Palackého. Telemedicína, která využívá nové technologie v léčbě na dálku, se od roku 2014 zařadily mezi studijní předměty lékařské fakulty.

Telemonitoring pacientů se ve světě zkouší od roku 1966, masověji se rozvíjí až s nástupem mobilních telefonů a internetu.