Pasohlávky souhlasí s prodejem pozemků pro lázně. Konečné slovo budou mít zastupitelé kraje

Obecní zastupitelstvo Pasohlávek schválilo záměr prodat pozemky pro stavbu obřího lázeňského komplexu soukromému investorovi ve veřejném nabídkovém řízení. Podobně jako Rada Jihomoravského kraje tak ustoupilo od plánů na společný projekt se zájemcem z Číny, společností RiseSun. Konečné rozhodnutí je nyní na většinovém akcionáři společnosti Thermal Pasohlávky, na Jihomoravském kraji. Jeho zastupitelstvo se vyjádří v pondělí.

Kraj zvažoval pro vybudování termálního resortu u Novomlýnských nádrží dvě možnosti, buď vytvoření společného podniku s čínskou firmou RiseSun a následné vybudování lázní, nebo prodej pozemků potenciálnímu investorovi. Druhá varianta převážila jak u zastupitelstva obce, tak již dříve u Rady kraje.

Varianta přímého prodeje je pro kraj méně administrativně i časově náročná, než založení společného podniku se soukromým investorem.
Bohumil Šimek
hejtman Jihomoravského kraje

S čínským investorem RiseSun by podle dosavadních vyjednávání česká strana vytvořila novou akciovou společnost. V té by ale až čtyři pětiny akcií drželi právě Číňané. A kraj s obcí by se tak stali minoritními akcionáři s minimálním vlivem. A právě obava ze ztráty možnosti rozhodovat stojí za krachem tohoto projektu.

Záměr prodat dvaadvacet hektarů půdy za 350 milionů korun nyní musí odsouhlasit ještě krajští zastupitelé. Následně je třeba doladit podmínky, které bude muset kupec splnit, a vypsat výběrové řízení.

Hledá se kupec, který splní podmínky

Pokud bude výběrové řízení vypsáno, budou mít případní zájemci šedesát dní na to, aby podali nabídku. Starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané) zatím o žádných vážných zájemcích neví. Podle předsedy představenstva společnosti Thermal Pasohlávky Martina Itterheima je připravena ucházet se o koupi pozemků i firma RiseSun.

Pozemky pro výstavbu lázní leží mezi obcí Pasohlávky a již fungujícími rekreačními objekty
Zdroj: Jihomoravský kraj

Obec i kraj si chtějí pohlídat, aby u Pasohlávek skutečně do pěti let vyrostly lázně, a tak jsou už teď některé jejich podmínky jasné. Investor bude muset vystavět komplex léčebných lázní s infrastrukturou, zaručit počet lůžek pro pacienty i hosty a také pracovní místa. Kupec také bude muset složit desetimilionovou kauci. A pokud podmínky nesplní, tak naopak zaplatit mnohem vyšší, stomilionovou pokutu.