Nový operační stůl ve zlínské nemocnici unese i obézní pacienty

Luboš Dostál zjišťoval přímo na operačním sále parametry nového stolu (zdroj: ČT24)

V Česku podle lékařů roste počet silně obézních pacientů. Proto v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně začali používat nový operační stůl, který unese člověka vážícího až čtyři sta kilogramů. V případě akutní operace mohlo být dosavadní vybavení operačního sálu s nosností do 135 kilogramů pro pacienty rizikové.

Nový operační stůl Trumpf má nosnost čtyři sta kilogramů, přičemž v polohovacím modu unese pacienta do hmotnosti 250 kilogramů. „Je vybaven inteligentním dálkovým ovladačem s displejem, který upozorňuje obsluhu na možnost kolizní situace. Součástí stolu je bohaté příslušenství pro všech deset odborností operujících v naší nemocnici,“ uvedl primář centrálních operačních sálů Ivan Anděl.

Stůl pro těžké pacienty je prvním svého typu v krajských nemocnicích. „Na klasickém operačním stole s nosností do 135 kilogramů pro ně může být akutní operace riziková,“ upozornila mluvčí Dana Lipovská. Podobný operační stůl byl pořízen také s příslušenstvím pro neurochirurgické operace. Oba stoly stály nemocnici 5,5 milionu korun, tři čtvrtiny nákladů pokryla evropská dotace.

Obezita komplikuje život pacientům i operatérům

Zatím nejtěžší operovaný pacient ve zlínské nemocnici vážil 180 kilogramů, podle primáře Anděla podobně obézních jednoznačně přibylo až na desítku ročně. U pacientů s vysokou hmotností je přitom velmi náročná operace například v dutině břišní. Kromě náležitě vybaveného operačního stolu jsou zapotřebí dlouhé operační nástroje, výkonná operační světla a zkušenosti operatéra.

Lékaři krajské nemocnice by měli díky novému vysokozátěžovému stolu v příštím roce provádět také operace, které vedou ke snížení hmotnosti pacienta, například bandáž žaludku. Na tzv. bariatrickou proceduru museli dosud lidé dojíždět do nemocnic mimo region.