Jmelí je teď nejkvalitnější. Sbírat jej lze ale jen s povolením, hrozí pokuta 5 tisíc korun

Sběrači jmelí vyrážejí v těchto dnech s horolezeckým vybavením do lesů. Na začátku prosince je totiž jmelí nejkvalitnější. K jeho sběru potřebují stromolezci speciální kurz a taky povolení od majitele lesa. Ti nyní posilují stráže a připravují fotopasti. Velké množství jmelí totiž každý rok natrhají lidé načerno.

Vylézt na 20 metrů vysokou lípu trvá stromolezci zhruba 3 minuty, sesbírat z ní všechno jmelí je už ale otázka několika hodin. „Musím dávat pozor, abych tady něco nepolámal. Vybírám hodně velké, protože z toho bude hodně malých větviček a se spoustou kuliček. To mají lidi rádi,“ řekl Pavel Colledani, který se dosud živil pouze jako arborista. Protože má ale ke stromům blízko, začal si teď v zimě poprvé přivydělávat i sběrem jmelí.

Sbírat jmelí nemůže jen tak někdo, zakazuje to totiž lesní zákon. Majitel lesa ho však může sběračům umožnit, pokud má lezecké zkoušky a taky speciální kurz. „Stromolezec musí předložit osvědčení o absolvování trhačského kurzu, pak udělujeme výjimku,“ přiblížila mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová.

  • Jmelí je poloparazitická keříková rostlina. V Česku se vyskytuje pouze druh jmelí bílého. Celkově se jej však rozlišuje až 100 druhů.
  • Lidé jsou jmelím fascinováni od pradávna. Staří Řekové zkoumali základní rysy této rostliny již několik set let před naším letopočtem. Kelty bylo považováno za posvátné, protože si drželo svou zelenou barvu po celou zimu, a věřili, že vyléčí každou chorobu a funguje i jako protijed. V antice sloužilo jmelí i jako kadidlo a vykuřovaly se s ním domy.
  • Dodnes jmelí symbolizuje plodnost a štěstí. V euroamerické oblasti jsou populární polibky pod vánočním jmelím, které mají přinést štěstí a lásku.

Povolení získávají jednotlivci, bez něj by se lidé do lesů vydávat neměli. Za trhání jmelí načerno jim totiž hrozí až pětitisícové pokuty. Odhalit je mohou lesníci, kteří aktuálně posilují stráže a připravují fotopasti.

Na Vánoce chtějí lidé hlavně přírodní jmelí

Jmelí ze stromů ořeže stromolezec málokdy úplně všechno – vybírá si jednak to, ke kterému se bez problémů dostane, ale taky takové, které půjde dobře prodat. Nejvíc se prodává jmelí v přírodní barvě, zájem ale roste i o svazky zlaté nebo stříbrné. Podle velikosti trsu za něj zákazníci zaplatí od patnácti do čtyřiceti korun. 

Sběr jmelí před Vánoci zajišťují stromolezci s povolením (zdroj: ČT24)