Metro pojede bez omezení už v neděli odpoledne

Praha - Pražský dopravní podnik obnoví plný provoz metra již v neděli ve tři hodiny odpoledne. Soupravy metra budou zastavovat ve všech stanicích, kolem vestibulů ale i nadále zůstanou protipovodňové zábrany.

Dopravní podnik původně předpokládal, že metro bude jezdit bez omezení až od pondělí, ředitel podniku Milan Křístek ale po dohodě s techniky situaci přehodnotil. „Provoz bude obnoven už v neděli, chceme tak předejít případným komplikacím v dopravě při návratu Pražanů z víkendu,“ vysvětlil. Problémy by podle něho mohly nastat zvláště v ulicích V Holešovičkách, v Argentinské a Wilsonově ulici.

„Vstupy do stanic budou omezeny tak, abychom v případě potřeby byli schopni v řádu jedné nebo dvou hodin kompletně všechny bariéry znovu dostavět,“ doplnil. Prostor pro průchod do stanic metra tak bude užší, než jsou cestující zvyklí. Podnik proto nabádá lidi k opatrnosti. Postupně zmizí náhradní autobusové linky a také vyhrazené pruhy pro tyto autobusy.

Od pondělí začne na žádost Prahy 6 znovu jezdit MHD v Podbabě. Spuštěn bude plný provoz lanovky na Petřín, která dosud nezastavovala ve stanici Nebozízek. Zpřístupněn by měl být Karlův most. Už dnes ráno se pro automobilovou dopravu otevřel Libeňský most. Omezení na Strakonické ulici trvají. Tramvajová linka číslo 17 kvůli uzávěrám na nábřeží bude i nadále jezdit odklonem. 

Vyjádření šéfa DPP Milana Křístka (zdroj: ČT24)

Podle předpovědí meteorologů by mělo v neděli a pondělí znovu pršet. Vltavská kaskáda i nádrže na říčkách Botiči a Rokytce vypouštějí vodu tak, aby byly schopné zachytit vodu z případných srážek. Také Vltava v Praze již není na nejvyšším povodňovém stupni, tedy ohrožení. Průtok před 13:00 výrazně klesl, řeka je nyní na stupni pohotovosti.