V Ústí nad Labem přibylo dalších 30 lidí se žloutenkou, nové případy jsou i v Krupce

V Ústeckém kraji přibývá nemocných žloutenkou (zdroj: ČT24)

V Ústeckém kraji stále rychle přibývá lidí, kteří onemocněli žloutenkou typu A. V uplynulém týdnu evidují hygienici jen v krajském městě 30 nových případů, o týden dříve jich přibylo rovněž 30, celkem se pak letos nakazilo již 267 lidí. Žloutenka se ale objevila i v některých dalších městech v regionu.

Žloutenkou se od minulého pátku nakazilo v Ústí nad Labem 30 lidí, z toho třináct dospělých. Z nemocných dětí je pět předškolního věku. Na počátku se o epidemii žloutenky hovořilo především v místech, kde žije mnoho sociálně slabých obyvatel, jako je Mojžíř. Nyní ale přibývají případy doslova po celém městě.

„Není to jen lokalita Mojžíř, ale i centrum, Klíše, Neštěmice a Všebořice. Zarážející je vysoký počet dospělých,“ uvedl epidemiolog Josef Trmal.

Hygienici proti žloutence očkují. Vakcíny dostávají především děti v místech, kde se nemoc objevila, hlavně ve školkách a školách. V posledních týdnech už aplikovali tisícovku vakcín. Zároveň se hygienici snaží zjistit, kde se bakterie také vyskytují – stěry v posledních dnech provedli v městské hromadné dopravě i na nákupních vozících v obchodech.

Výsledky kontrol budou do týdne. „Buď nám to potvrdí, že jsou tam fekální bakterie. To už by byl signál k tomu, aby se mohla dezinfekce zlepšit. Nebo ukáže, zda je to dostatečně účinné,“ řekl epidemiolog. 

Žloutenka se sice vyskytuje především v Ústí nad Labem, ale objevila se i v dalších městech, například v Děčíně, Litoměřicích a nyní také v Krupce.

Podle neziskových organizací jde v Krupce ovšem o lidi, kteří se přistěhovali z ústeckého Mojžíře. „Na tuto situaci se připravujeme desítky let, protože sever se stal územím, kam se stěhují sociálně slabí. Dříve, když byly ve městě jedna, dvě rodiny, to bylo možné daleko lépe uhlídat než dnes celé paneláky, ubytovny a podobně,“ míní Trmal.

S epidemií žloutenky se v posledním roce potýkal především Jihomoravský kraj. Loni se nemocí nakazilo téměř 450 lidí, letos však hygienici hlásí úbytek případů. Od ledna do počátku října jich bylo 67.

  • Hepatitida čili žloutenka typu A je virová infekce jater. Projevuje se zpočátku podobně jako chřipka (teplota, nevolnost, bolesti, celková slabost), lidový název žloutenka souvisí se zežloutnutím kůže a bělma oka.
  • Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama.
  • Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník.