Loňské napadení tenistky Petry Kvitové odloženo. Policisté pachatele dosud nedopadli

Loňské napadení tenistky Petry Kvitové v jejím prostějovském bytě policisté odložili. Pachatele nedopadli. Kauze se věnovali 11 měsíců. Případ šetřili jako zvlášť závažný zločin vydírání, za což pachateli hrozí pět až 12 let vězení.

Vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický v reakci na různé spekulace uvedl, že skutek se určitě stal. „Stal se tak, jak jej popsala poškozená, ale ani přes rozsáhlé šetření se do této chvíle osobu pachatele ustanovit nepodařilo. To, že věc odkládáme, neznamená, že bychom se touto věcí přestali zabývat. Na věci po celou dobu pracoval specializovaný tým, který ve své činnosti bude i nadále pokračovat. Pokud se nám podaří získat jakoukoliv informaci a pokud povede k ustanovení pachatele, bude neprodleně zahájeno trestní stíhání,“ řekl.

Ve finále rozsáhlého vyšetřování policisté podle Lisického dospěli ke dvěma vyšetřovacím verzím. Jaké to byly, odmítl uvést. Podle něj pachatel zřejmě nevěděl, že jde do bytu světoznámé tenistky. 

Byla ve špatném čase na špatné místě. Pachatel zpočátku netušil, na koho útočí.
Jan Lisický
vedoucí odboru obecné kriminality

O odložení případu se bývalá druhá hráčka světa dozvěděla již dříve od advokátní kanceláře, která ji zastupuje. „Skutečnost vzala na vědomí. Nic to pro ni neznamená. Jak opakovaně prohlásila, to, co se stalo, je pro ni minulostí. Jde o uzavřenou věc, dívá se dopředu a k rok starým záležitostem se nechce a nebude vracet,“ uvedla Kvitová prostřednictvím svého tiskového mluvčího Karla Tejkala ze zahraničního soustředění.

Šéf odboru v reakci na různé spekulace také uvedl, že skutek se určitě stal. „V té věci bylo provedeno velké množství znaleckých zkoumání, celá situace byla hodnocena experty a bylo jednoznačně prokázáno, že zranění, která poškozená utrpěla, si v žádném případě nemohla způsobit sama. Je zcela vyloučeno, že by v té věci nefiguroval žádný pachatel a věc by byla předstírána,“ doplnil Lisický.

Případ původně vyšetřovali policisté jako těžké ublížení na zdraví, později jej překvalifikovali na zločin vydírání. Policisté uvedli, že prohledali ubytovny, restaurace, nádraží, informace zjišťovali také od taxikářů. Zajištěny byly dostupné kamerové záznamy. Policisté vyslechli obyvatele samotného domu i domů v širším okolí. Prověřovali také alibi pachatelů, kteří se dopouštěli podobné trestné činnosti. Tipy dostávali i ze zahraničí, ani to k objasnění případu nevedlo.

Osudný den: 20. prosince 2016

Přepadení se odehrálo 20. prosince, dvojnásobná wimbledonská vítězka při něm utrpěla vážné poranění ruky. Při potyčce pachatel Kvitovou pořezal na levé ruce, v které hráčka drží raketu.

Ještě týž den večer tenistka absolvovala téměř čtyřhodinovou operaci v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Rekonvalescence trvala několik měsíců, Kvitová se vrátila na turnaje v květnu.

Předběžná podoba pachatele, který přepadl tenistku Petru Kvitovou
Zdroj: Policie ČR

Policisté se několikrát obrátili s prosbou o pomoc na veřejnost. V srpnu kriminalisté řekli, že od veřejnosti dostali více než 300 podnětů a mají několik vyšetřovacích verzí.

Kvitová při výslechu agresora podrobně popsala a policisté několik dní po incidentu zveřejnili jeho předběžnou podobu. Vypsána byla také odměna za informace vedoucí k jeho dopadení, která vyšplhala na půl milionu korun.