Gestapo ho zatklo na radnici v Příbrami. Oběť Holického nově připomíná pamětní deska

Pamětní deska připomíná oběť Jana Holického (zdroj: ČT24)

V budově příbramské radnice přibyla nová pamětní deska. Připomíná tehdejšího nejvyššího představitele města Jana Holického, který byl jednou z obětí heydrichiády. V těchto dnech uplynulo 75 let ode dne, kdy ho nacisté umučili v koncentračním táboře Osvětim.

Holický byl v Příbrami předsedou správní komise, což byla za války obdoba postu starosty. V souvislosti s heydrichiádou byl ale zatčen a odvlečen do koncentračního tábora v Osvětimi, kde byl 4. listopadu 1942 umučen.

Místo k uctění památky Holického ale dosud v Příbrami chybělo. O jeho vytvoření požádal město ředitel příbramského muzea Josef Velfl. Holický jako předseda správní komise řešil veškeré dopady represí hitlerovců na zdejší obyvatelstvo. Jeho činy nyní připomíná bronzová deska v budově radnice, kde ho před sedmdesáti pěti lety gestapo zatklo.

Pamětní deska Jana Holického
Zdroj: ČT24

Slavnostnímu odhalení přihlíželi i pravnučky a vnuk Jana Holického. Ten se sice se svým dědečkem nesetkal, o jeho vlasteneckých postojích mu ale rodiče vyprávěli. „Byl tady silný partyzánský odboj. Děda se zúčastňoval informativních schůzek s německou armádou a občas pustil do odboje nějakou informaci,“ vzpomínal.

V období stanného práva za protektorátu popravili na Příbramsku nacisté přes padesát lidí. Pamětní deska Jana Holického byla tou poslední, která zatím chyběla.