Demoliční bagr je na místě. Odstraní opuštěné domy ve Škodově ulici v Přerově

Přistavením demoličního bagru a odklízením posledních zbytků sutě a komunálního odpadu ve zdevastované Škodově ulici v Přerově vrcholí přípravy na plánovanou demolici čtyř zbývajících opuštěných bytových domů. Bourací bagr se měl do zničených budov nedaleko vlakového nádraží poprvé zakousnout už v pátek, avšak spuštění demolice bylo kvůli organizační chybě přesunuto na pondělní ráno.

Specializovaná firma má na vyčištění lokality bývalého romského ghetta 60 dnů. Náklady činí 3,5 milionu korun, necelé 2,5 milionu získalo město ze státní dotace.

„Zadali jsme už urbanistickou studii celého tohoto bloku. Poté, co ji budeme mít, tak prostor upravíme. Naším plánem je, aby nějaký investor tady v budoucnu postavil nový kus města,“ řekl primátorův náměstek Petr Měřínský (ANO), podle kterého by plocha mohla sloužit pro komerční účely i bydlení.

Příprava na demolici čtyř domů byla podle vedoucího oddělení investic přerovské radnice Zdeňka Dostála náročná, jelikož v budovách se propadla většina stropů a bylo v nich hodně stavební sutě a komunálního odpadu. V budově byla také spousta starého nábytku či registrační značky na auta. Ve sklepech domů v poslední době přespávali bezdomovci.

Velkoobjemových kontejnerů bylo přistaveno několik, možná deset či 12. Sklepní prostory byly plné komunálního dopadu a vyklizení trvalo měsíc.
Zdeněk Dostál
vedoucí oddělení investic přerovské radnice

Radnice koupila pozemky a budovy zpět do svého vlastnictví loni – po neúspěšném pokusu soukromého investora o obnovu této části města. Přerov se do bourání mohl pustit i díky dotaci ministerstva pro místní rozvoj na podporu revitalizace území.

Původně radnice odhadovala náklady na 12 milionů, ze soutěže vzešla cena 3,352 milionu korun. „Další využití této plochy bude součástí projektu. Podmínkou dotace bylo, aby do tří let bylo prostranství upraveno. Město předpokládá, že na celém území vznikne zelená plocha,“ podotkl Dostál.

  • Radnice komplex prodala v roce 2007 za 1,5 milionu korun firmě Immofin, která se přejmenovala na Opera Bohemia. Firma se ale dostala do konkurzu a za sebou zanechala řadu věřitelů. Soud nakonec uznal nároky věřitelů v hodnotě 2,9 milionu korun.
  • Město se od roku 2012 snažilo získat lokalitu zpět bezplatně s tím, že firma nedodržela smlouvu. Domy měla začít budovat do pěti let od prodeje. Investor kvůli tomu od města dostal půlmilionovou sankci, lokalitu zpět se však radnici získat nepodařilo. S insolvenčním správcem radnice jednala od února roku 2016. 

Pracovat se začalo ve Škodově ulici na začátku února, kdy zdevastovanou lokalitu začali čistit dělníci od suti po předchozí demolici budov a odpadů. Šlo o plochu zhruba 700 metrů čtverečních, město již dříve odhadovalo, že odstraněno bude až 2000 metrů krychlových odpadů. Radnice za vyčištění Škodovy ulice zaplatila 670 000 korun.

Přerovští zastupitelé schválili odkoupení loni v září. Radnice za budovy a pozemky zaplatila 3,3 milionu, více než dvojnásobek ceny, za kterou město tento majetek před devíti lety prodalo soukromému investorovi. Jeho plány postavit na místě nové bytové domy se však neuskutečnily. U nádraží zůstaly ruiny a firma skončila v konkurzu.

V části Škodovy ulice, kterou město firmě Opera Bohemia prodalo, bylo původně v domech 81 bytů, z toho 55 obsazených. Poslední rodiny se z nich vystěhovaly v roce 2013. O rok dříve tam žilo podle odhadů 50 až 100 lidí.

Počátkem letošního roku byla z ulice odstraněna černá skládka:

Škodova ulice (zdroj: ČT24)