Podzim, pro chodce nejnebezpečnější období. Reflexní prvky však stále podceňují

Od začátku října zaznamenali policisté už pět tragických nehod, při kterých po srážce s autem zemřel chodec. Staly se při snížené viditelnosti buď brzy ráno, nebo v podvečer. I přesto, že od loňského roku mají chodci povinnost nosit reflexní prvky, ještě si na ni nezvykli.

Ranní mlhy a brzy tma. V podzimních měsících právě kvůli prodloužení doby, kdy je snížená viditelnost, podobných nehod přibývá. Na jižní Moravě se v posledních dnech staly hned dvě. 15. října na Kroměřížsku a 9. října na Břeclavsku. V tom prvním skončil chodec s těžkými zraněními v nemocnici, v druhém zemřel na místě.

Podzimní tma a mlhy, to je past na chodce. Nejsou vidět (zdroj: ČT24)

Letos v říjnu zemřelo v Česku po strážce s autem celkem pět chodců, loni za celý měsíc osmnáct a v roce 2015 dvacet lidí. „Chodci by si měli uvědomit, že brzy ráno, když jdou do práce, je ještě tma a musí nosit reflexní prvky,“ řekla mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.

Pokuta až dva a půl tisíce

Policisté proto brzy ráno vyrazili do terénu a chodce na nebezpečí upozorňovali. „Já chodím většinou, až když je světlo, ale teď není, to je pravda,“ řekl jeden z chodců, kterého policisté hned vybavili reflexním páskem.

Mluvčí Policie ČR Vyškov Alice Musilová vysvětluje význam reflexních prvků (zdroj: ČT24)

Mít na sobě reflexní prvek, když jde chodec mimo obec, a to nejen za tmy, ale i když se rozednívá nebo naopak stmívá a po cestě není chodník nebo veřejné osvětlení, je už víc než rok a půl povinné. „Reflexní materiály jsou už nádherně vidět na dvě stě metrů a řidič je schopen na něj reagovat i při devadesátikilometrové rychlosti,“ vysvětlil Pavel Čížek z BESIPu. 

Od konce února 2016 musí chodci nést za snížené viditelnosti na oblečení reflexní prvky jako pásek na rukávu nebo vesty. Nařízení se týká lidí pohybujících se na krajnici vozovky v neosvětlených částech obce nebo mimo zástavbu. Součást novely zákona o silničním provozu má především zvýšit bezpečnost chodců.

Nebudou-li chodci ve tmě, mlze nebo šeru na silnici označeni reflexními prvky, hrozí jim v blokovém řízení až dvoutisícová pokuta. Ve správním řízení je postih v rozmezí 1500 až 2500 korun.

Nabourané auto po nehodě s chodcem
Zdroj: PČR