Kauza OKD: Bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku odmítl vypovídat

Události: Rozsudek v kauze OKD by mohl padnout v lednu (zdroj: ČT24)

Soudkyně trestní kauzy spojené s privatizací OKD Iva Fialová odhaduje, že rozsudek by mohla vynést v lednu. V pátek chtěla vyslechnout další čtyři svědky, k soudu se však dostavili jen dva. Současný generální ředitel Komerční banky a bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku (FNM) Jan Juchelka navíc odmítl vypovídat. Fialová řekla po skončení jednání novinářům, že jeho svědectví bude při objasňování případu chybět.

Obžalobě čelí u Obvodního soudu pro Prahu 2 znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti. Na lavici obžalovaných dále sedí dva bývalí místopředsedové FNM Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti.

Svědek Juchelka působil ve FNM od poloviny 90. let a v době, kdy se vyjednávalo o prodeji státního podílu těžařské firmy, byl předsedou výkonného výboru fondu. „Fond národního majetku vždy postupoval podle zákona o velké privatizaci a zákona o fondu národního majetku, tak tomu bylo i v případě OKD. Vzhledem k tomu, že mi není známo, o co se opírá obžaloba proti mým bývalým kolegům, využívám práva nevypovídat, abych nepřivodil trestní stíhání sobě nebo svým blízkým,“ uvedl stručně.

Svědčila tak pouze Jitka Doležalová, která v předmětné době působila na ministerstvu privatizace. Do kauzy ale světlo nevnesla, protože odmítla, že by měla cokoliv společného s materiálem zpracovaným Fondem národního majetku k privatizaci OKD jako podklad pro tehdejší vládu.

Do konce roku chci provést všechny důkazy. Těsně po konci roku bychom mohli mít závěrečné řeči, takže v lednu by to mohlo skončit.
Iva Fialová
soudkyně

Další výslechy svědků má soud naplánované na 27. října a 24. listopadu.  Soudkyně ale upozornila, že hlavní líčení mohou protáhnout další návrhy na doplnění dokazování ze strany obhájců, o kterých zatím neví.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Argumentují mimo jiné tím, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Akcie OKD získal Karbon Invest

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, a tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Při posledním hlavním líčení na začátku září jako svědek v kauze vystoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době prodeje OKD ministrem financí a bývá kvůli údajné nevýhodnosti transakce terčem kritiky. U soudu výtky stejně jako v minulosti odmítl. Privatizaci hájil například tím, že se OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

  • Stát prodal zbývajících 46 procent akcií OKD v září 2004 za 4,1 miliardy – společnosti Karbon Invest, které už patřila většina těžební firmy. O čtyři měsíce dříve odsouhlasila prodej za 2,25 miliardy, ale po zásahu antimonopolního úřadu cenu zvýšila.
  • Obžalovaní podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 5,7 miliardy. Vychází z rozdílu ceny, za kterou stát OKD prodal, a odhadu tržní ceny. Ta měla být nejméně 9,8 miliardy. Podle některých zdrojů až 12 miliard.

Sobotka uvedl, že pro něj bylo důležité hlavně usnesení vlády, které k materiálu kabinet přijal. Tvrdil, že nedostal žádné upozornění, že by měl posudek k prodeji OKD nedostatky, a proto neměl důvod zabývat se jím podrobněji.

„Po 13 letech nemůžu přesně uvést, kdo rozhodl o zadání posudku,“ poznamenal tehdy Sobotka před soudem. Znalecký posudek považoval za důležitý materiál pro rozhodnutí vlády. Při výpovědi Sobotka často opakoval, že si po dlouhé době nemůže přesně pamatovat, jak se některé věci staly.

Sobotka v úvodu své výpovědi popisoval, jak se privatizace státního podniku chystala. K ceně prodeje uvedl, že na základě informací od ÚOHS měla být cena minimálně 3,5 miliardy korun. Pak se objevily nabídky od firmy Penta, které se podle Sobotky pohybovaly kolem tří až tří a půl miliardy korun. Podíl nakonec získala skupina Karbon Invest. „Žádné jiné nabídky nebyly,“ dodal.

Soud posvětil reorganizaci OKD

Krajský soud v Ostravě ve středu schválil reorganizační plán těžební společnosti OKD. Už dříve s ním souhlasili věřitelé firmy. Firma OKD je od loňska v úpadku. Z rozhodnutí zveřejněného v Insolvenčním rejstříku vyplývá, že podle samosoudce Petra Kuly reorganizační plán splňuje všechny požadované podmínky.

Plán počítá s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, v níž by 100 procent akcií měl získat za 80 milionů korun státní podnik Prisko.

V původní OKD zůstanou jen pohledávky za bývalými majiteli. Zdroje pro uspokojení věřitelů budou vycházet z prodeje těchto akcí, z rezervy na sporné pohledávky za majetkovou podstatou či z výtěžku z neprovozních pohledávek.

Pohledávky vůči OKD přihlásilo přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel. 

OKD v současnosti zaměstnává i s dodavateli téměř 10 tisíc lidí. Reorganizační plán předpokládá, že jejich počet bude postupně klesat tak, jak se budou zavírat jednotlivé doly. V dolech Darkov a Lazy by měla těžba uhlí skončit v roce 2018, v Dole ČSA v roce 2021 a v Dole ČSM v roce 2023. Na základě tržních či provozních podmínek se termíny mohou změnit, podle soudce ale lze předpokládat, že těžba bude skutečně ukončena podle reorganizačního plánu.

V posledních měsících učinila firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo na konci března uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku.