Dopravní infarkt v Liberci. Resuscitovat ho má lepší plánování oprav

Liberec je jeden velký dopravní kolaps (zdroj: ČT24)

Především v ranní špičce prožívá Liberec pravidelné dopravní kolapsy. Příčinou je oprava mostu na silnici I/35 ve směru od Turnova k Centru Babylon do Košické ulice, kvůli které je uzavřený sjezd do centra města. Během září město ochromila řada uzavírek při souběžně probíhajících opravách, to už se v budoucnu nemá opakovat. Vedení města se rozhodlo zřídit takzvaný Institut pro koordinaci uzavírek, který by měl jednotlivé akce naplánovat i na roky dopředu.

Provoz na čtyřproudé silnici 35 je už od června omezený na polovinu vozovky kvůli rekonstrukci mostu nad Čechovou ulicí, který byl v havarijním stavu. Jeho obnova přijde zhruba na 31 milionů korun. Práce zaberou celý říjen i listopad.

Dobrou zprávou pro řidiče je, že o víkendu po pěti měsících skončila uzavírka páteřních ulic Rumunská a Palachova. Přímo v centru Liberce probíhala modernizace tramvajové trati za 61 milionů korun.

Zapotřebí je ještě opravit tramvajové přejezdy. Poškozené dlažební kostky nahradí litý asfalt. Uzavírek je letos v Liberci tolik, že řidiči už ztrácejí trpělivost. „Město je ve špičce absolutně neprůjezdné. Sešla se spousta dotačních projektů i finančních pobídek a mezi to byly některé havarijní stavy,“ vysvětlil náměstek libereckého primátora Tomáš Kysela.

Opravy jen tak nekončí

Rekonstrukcí mostu nad Čechovou ulicí ale práce na průtahu zřejmě neskončí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje rekonstrukci nájezdu ze silnice 14, který patří mezi nejrizikovější místa v Libereckém kraji a kde došlo už k desítkám nehod. V místě přibude třetí pruh, což by mělo zvýšit bezpečnost a plynulost provozu.

Kvůli kritické dopravní situaci rozhodlo vedení města o zřízení Institutu pro koordinaci uzavírek. Ten na každý rok v předstihu vypracuje dopravní plán s ohledem na zatíženost města. Lepší plánování má pak zamezit tomu, aby souběh různých oprav město zacpával.