Staroměstské náměstí přehradil beton. Bloky mají zabránit útoku autem

Vedení hlavního města nechalo na Staroměstské náměstí nainstalovat betonové zátarasy. Osazení tzv. city bloky iniciovali policisté jako preventivní opatření proti případnému teroristickému útoku vozem.

Betonové city bloky pořídila Praha za několik desítek tisíc korun. Policie doporučila umístit je na Staroměstské náměstí, protože se jedná o prostor, kde se pohybuje velké množství lidí včetně turistů.

„Na Staroměstském náměstí rozhodně city bloky vydrží do příštího roku. (…) Pokud by policie tyto bloky na Staroměstském náměstí již nepožadovala, tak je odstraníme,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Policejní mluvčí Tomáš Hulan ujistil, že se bloky nemají stát „omezením pro běžný chod metropole“.

Městská firma Správa služeb instalovala city bloky i na Mariánské náměstí, do Jeruzalémské a Maiselovy ulice. Byly také na Václavském náměstí. „Opět se jedná o preventivní bezpečnostní opatření na doporučení policie,“ uvedl mluvčí města.

Betonové bloky jsou v ulicích kvůli teroristickým útokům vozem, ke kterým v Evropě došlo. Vozy vjely do obyvatel mimo jiné ve Finsku, Španělsku nebo v Německu. K útoku vozem došlo i v Anglii.