Brambor je na Vysočině požehnaně, ceny by mohly klesnout

Úroda brambor je na Vysočině bohatá (zdroj: ČT24)

Na Vysočině se rozběhla sklizeň brambor. V kraji, kde je třetina českých polí s touto plodinou, neškodilo sucho tolik jako jinde a sklizeň vypadá slibně. Ve zbývajících částech republiky, pokud nejde o zavlažovaná pole v Polabí a na jižní Moravě, se předpokládá pokles výnosů proti minulému roku o 15 až 20 procent.

Sucho se Havlíčkobrodsku vyhnulo, a tak se bramborárny začínají rychle plnit kvalitními hlízami. Ceny by tak mohly proti minulým rokům klesnout a v obchodech zůstat i pod deseti korunami za kilogram. „Česká republika neurčuje cenu brambor, odvíjí se to od cen v Evropě,“ podotýká agronom Ladislav Hájek.

Případná cena devět korun za kilogram by byla nejnižší za poslední čtyři roky. Sklizeň brambor by podle vývoje počasí měla skončit nejpozději v první polovině října. 

Zemědělci na Vysočině pěstují později zrající odrůdy. Při prodeji ve velkém dostávají pěstitelé za brambory určené na jídlo kolem tří korun za kilogram, cena se pohybuje na podobné úrovni jako v minulých letech touto dobou. Při drobném prodeji ze dvora se cena za kilogram brambor pohybuje kolem sedmi, osmi korun.

Pěstitelé převážně z Vysočiny mají hektarové výnosy mezi 30 a 40 tunami, což jsou podle tajemníka Českého bramborářského svazu Josefa Králíčka prozatím velmi dobré výsledky. Škrobárny v Horažďovicích v Plzeňském kraji hlásily koncem minulého týdne sklizeň jen mezi 25 a 30 tunami z hektaru. U některých odrůd se ale ještě výnos může o něco zlepšit.